Histórie fajok a pestovanie a spracovania tabaku

Histórie fajok a pestovanie a spracovania tabaku

Fajky boli kedysi vo svete veľmi obľúbené , nazývali ich  „ďáblové komíny alebo aj smradľavé predmety“ a ľudstvo ich  pozná už veľmi dávno. Fajku fajčil Roald Amundsen ,nórsky polárny bádateľ, aj Bing Cosby, americký populárny spevák a herec , čaru fajky podľahol aj Albert Einstein, teoretický fyzik, známy vďaka všeobecnej teórie relativity, aj  Klement Gottwald, prvý komunistický prezident Československa. Ale rovnako sa z nej tešil aj revolucionár Ernesto Che Guevara ,  Mark Twain, americký spisovateľ a kopa ďalších mužov viac- či menej známych. Archeologička a historička Margaréta Nováková z Levíc venovala veľa času skúmaniu archeologických nálezov fajok , aj pestovaniu a spracovaniu tabaku. Hanu Michalčíkovú zaujímalo, ako ďaleko do minulosti siaha tento pôžitkársky zlozvyk?

Histórie fajok a pestovanie a spracovania tabaku 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z histórie poznáme rôzne druhy fajok. Rozdielnych rozmerov a vyrobené z rôznych materiálov – od keramiky, dreva, či hliny. Niektoré sú bohato zdobené, precízne až umelecky vypracované, iné zaujmú jednoduchosťou , s dôrazom na účelnosť. Také boli kedysi na Slovensku najvyhľadávanejšie . Archeológovia však pri vykopávkach narazia aj na fajky, ktoré na Slovensku vyrábané neboli a potom je už úlohou historikov zistiť, ako a kedy sa sem dostali. Hana Michalčíková sa archeologičky a historičky  Margaréty Novákovej , ktorá sa zaoberá ich výskumom pýtala aj na rôzne druhy fajok.

Histórie fajok a pestovanie a spracovania tabaku 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počúvali sme rozprávanie archeologičky a historičky Margaréty Novákovej o fajkách . Fajka nás môže očariť ako predmet neuveriteľného majstrovstva, aj ako historický unikát. A môže byť aj inšpiratívna. Aspoň takou bola pre spisovateľa Iľju Erenburga , ktorý si do svojich vtipných poviedok vybral fajku ako hrdinku práve preto, aby cez jej osud vyrozprával príbehy ľudí žijúcich v rôznych kútoch Zeme.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame