Spomíname na filmového publicistu a prekladateľa Pavla Branka

Spomíname na filmového publicistu a prekladateľa Pavla Branka

Predvčerom uplynulo presne sto rokov od narodenia filmového publicistu a prekladateľa Pavla Branka. Narodil sa 27. apríla roku 1921 počas plavby na zaoceánskej lodi. Po anglicky sa naučil vo väzení počas druhej svetovej vojny. Aj vďaka tomu neskôr preložil napríklad Bieleho tesáka Jacka Londona. Od mladosti boli jeho vášňou filmy. Videl asi všetko, čo sa u nás dalo a zasvätene o tom písal. Obdivuhodná je aj jeho práca so slovom. Vo svojich stĺpčekoch poukazuje na to, ako do nášho jazyka prenikajú rôzne cudzie vplyvy. Vymyslel na to aj vlastný novotvar, slovgličtina. No a keď už toto všetko o Pavlovi Brankovi vieme, tak si ho aj vypočujme v rozhovore, ktorý s ním pred časom nahral Michal Herceg.

Spomíname na filmového publicistu a prekladateľa Pavla Branka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak vás zaujíma náš i zahraničný film, odporúčame vám knihy pod názvom Straty a nálezy, ktorých autorom je Pavel Branko. Ak chcete spoznať aj jeho životný príbeh a názory, k dispozícii je jeho memoárová kniha Proti prúdu alebo kniha rozhovorov, ktoré s ním urobila novinárka Iris Kopcsayová. Filmový publicista a prekladateľ Pavel Branko zomrel minulý rok vo veku 99 rokov.

Autor: Michal Herceg, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame