Pred 86 rokmi postavili v Bratislave prvý mrakodrap

Pred 86 rokmi postavili v Bratislave prvý mrakodrap

Rodina Manderlovcov  patrila k starým prešporským rodinám. Boli to obchodníci s vínom, alebo inými poľnohospodárskymi komoditami  a  žili v oblasti Blumentálu . Najvýraznejším predstaviteľom rodu bol dlho  mäsiar Ondrej Manderla, ktorý založil v roku 1866 prvú fabriku na spracovanie mäsa  .Veľmi sa mu darilo a keď bol na vrchole zamestnával až 150 robotníkov. Rád využíval moderné technológie na spracovanie mäsa., ktoré doba na konci 19-teho a začiatku 20-teho storočia ponúkala. O Ondrejovi Manderlovi, ktorý postavil základy mäsiarskej dynastie Manderlovcov v Bratislave a jeho nasledovníkoch sa Hana Michalčíková rozprávala s Janou Hamšíkovou z Mestského ústavu ochrany pamiatok.

Pred 86 rokmi postavili v Bratislave prvý mrakodrap Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


V májových dňoch roku 1935 očakávali Bratislavčania obrovskú udalosť. Dokončenie a otvorenie prvej výškovej budovy nielen na Slovensku ale v celom Československu. Stalo sa tak 6-teho mája a Rudolf Manderla – objednávateľ stavby , bohatý bratislavský mäsiar, inšpirovaný mrakodrapmi v Chicagu, sa dočkal slávy. Kto mu pomohol realizovať túto- na svoju dobu odvážnu a jedinečnú stavbu- pýtala sa Hana Michalčíková Jany Hamšíkovej z Mestského ústavu ochrany pamiatok.

Pred 86 rokmi postavili v Bratislave prvý mrakodrap 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak sa chystáte v týchto májových dňoch na prechádzku v centre Bratislavy , určite neobíďte ani Manderlák, budovu , ktorú postavili pred 86-timi rokmi z iniciatívy bohatého a známeho bratislavského mäsiara Rudolfa Manderlu. A zaspomínajte si na Slováka , ktorý svoj sen z Ameriky dosníval na Slovensku a vďaka nemu sme mali prvý mrakodrap.

Autor: Hana Michalčíková, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame