V Trnave našli pozostatky gotickej pivnice

V Trnave našli pozostatky gotickej pivnice

Archeológom sa v centre Trnavy podaril významný objav. Pozostatky zhruba 16 metrov dlhej pivnice gotického domu palácového typu našli krátko na pozemku na Halenárskej ulici. Na tomto mieste má vzniknúť nový mestský oddychový priestor. Ide o významný nález z obdobia okolo roku 1400. Podobnú pivnicu možno nájsť v západnom krídle trnavskej historickej radnice. Tá je prístupná verejnosti. Martin Jurčo sa priamo sa mieste rozprával s Jaroslavou Žuffovou, ktorá spomínané stavby dokumentovala...

V Trnave našli pozostatky gotickej pivnice Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Martin Jurčo sa s architektkou Jaroslavou Žuffovou rozpráva o unikátnom náleze – zostatkov gotických pivníc, ktoré sa našli v širšom centre Trnavy. Ako pripomínajú nielen archeológovia, ale aj architektka - tento nález je dôkazom, že Halenárska ulica, ako jedna z najstarších ulíc Trnavy, bola po získaní výsad slobodného kráľovského mesta lokalitou, kde si miestni patricijovia budovali svoje honosné paláce. Pokračuje Jaroslava Žuffová.

V Trnave našli pozostatky gotickej pivnice 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníkom – rovnako ako mestu – záleží na tom, aby sa nielen revitalizovala lokalita, ale aby sa podarilo sprístupniť nález verejnosti. Priblížime vám ho potom aj v Rádiu Regina. 

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame