Fíčer: Všetci ľudia budú bratia

Fíčer: Všetci ľudia budú bratia

 „Druhú svetovú vojnu prehral Hitler, alebo ju prehrali všetci Nemci? Ak ju prehral iba Hitler, prečo bolo treba trestať ostatných Nemcov? Ak ju prehrali všetci Nemci, ak ide o takzvanú kolektívnu vinu, čo sa s Nemcami dialo takmer na jej konci? V Nemecku a Rakúsku? A na všetkých dovtedy Nemcami okupovaných územiach, aj na našom území, na Slovensku?

Čo sa dialo s nemeckými civilistami, ktorí nevyvolali vojnu, neprofitovali z nej, dokonca v nej ani nebojovali? Neprehrali ju ani  na zemi, ani na mori a ani vo vzduchu? Neprehrali ju ako uniformovaní bojovníci na fronte, hoci aj účasť vojska v Hitlerovej vojne je z hľadiska viny sporná, ale ako prostí civilisti, ktorí možno v živote nepočuli o „vojvodcových“ plánoch na ovládnutie sveta! Prečo museli rovnako trpieť?

Prečo museli tak kruto trpieť nemecké rodiny, ktoré nielenže neriešili, ale možno ani netušili Hitlerovo bohorovné „konečné riešenie židovskej otázky“. Ani konečné riešenie slovanskej otázky, ani konečné riešenie homosexuálnej otázky, ani konečné riešenie akejkoľvek inonázorovej otázky.“ To sú otázky, ktoré si kladú autori rozhlasového dokumentu na podklade životného príbehu jedného z nich. Vznikol tak sugestívny dokument skúsenej rozhlasovej dramatičky Eleny Antalovej, ktorej tvorba patrí do klasiky slovenskej rozhlasovej hry, a dlhoročného zvukára Jána Backstubera, debutanta na poli fíčra

Fíčer Všetci ľudia budú bratia vysielame v sobotu 8. mája po 22:00.

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame