Spomienka na architekta Štefana Svetka

Spomienka na architekta Štefana Svetka

Architekti sú zväčša málo známi, aj keď ich diela všetci poznáme. Veď okolo stavieb všetci chodíme. Asi málokto vie, že autorom bratislavského sídliska Medzi jarkami, starého Ružinova, alebo hotela Bôrik je architekt Štefan Svetko.

O jeho projektoch sa neraz viedli polemiky. Napríklad o dnes už zbúranom amfiteátri na Búdkovej ceste, či o našej bratislavskej rozhlasovej obrátenej pyramíde, ktorá získala v ankete cenu Stavba 20.storočia. Dnes je národnou kultúrnou pamiatkou. Autor týchto stavieb, významný slovenský architekt Štefan Svetko sa narodil pred 95. rokmi v obci Mojš pri Žiline.


Základ mu dalo České vysoké učení technické v Prahe, kde získal veľa inšpirácie od svojich učiteľov, pre ktorých bol dôležitý funkcionalizmus. Pokračuje Martin Jurčo.

Spomienka na architekta Štefana Svetka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomenuli sme si architekta Štefana Svetka, ktorý je autorom mnohých stavieb, napríklad rozhlasovej pyramídy, či už neexistujúceho amfiteátra na Búdkovej ceste v Bratislave. Narodil sa pred 95. rokmi  - v júni v roku 1926 v Mojši a zomrel 8. septembra 2009 v Bratislave.

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame