Unikátny kostol, v ktorom sa stretával Štúr s Adelou Ostrolúckou

Unikátny kostol, v ktorom sa stretával Štúr s Adelou Ostrolúckou

Tohto roku si pripomíname dvesto štyridsiate výročie takzvaného tolerančného patentu. Vydal ho cisár Jozef II. Vďaka tomuto zákonu sa zlepšilo postavenie nekatolíckych kresťanov, teda evanjelikov, kalvínskych a pravoslávnych veriacich. My sa teraz pozrieme na históriu jedného konkrétneho unikátneho evanjelického kostola, ktorý by bez tolerančného patentu nemohol byť vôbec postavený. Nachádza sa v Zemianskom Podhradí a druhý podobný nájdete už len v Nemecku. Michal Herceg sa rozpráva so znalcom miestnej histórie Danielom Bradáčom. Pripomeňme si napríklad, aké pravidlá platili pred prijatím tolerančného patentu.

Unikátny kostol, v ktorom sa stretával Štúr s Adelou Ostrolúckou 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Náš krátky pohľad do histórie sme pred chvíľou začali rozprávaním o evanjelickom kostole v Zemianskom Podhradí, no dostali sme sa až k príbehu barónky Estery Príleskej, ktorá pod hrozbou smrti prinútila miestneho kňaza, aby ju zosobášil s mužom jej života, pričom ona bola evanjelička a on katolík. Ako sa Michal Herceg dozvedel od miestneho historika Daniela Bradáča, táto kauza sa dostala až k cisárovi.

Unikátny kostol, v ktorom sa stretával Štúr s Adelou Ostrolúckou 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kostol v Zemianskom Podhradí bol postavený v močaristom teréne. Pred časom ho však odizolovali. Naďalej je miestnou pýchou a unikátom.

Autor: Michal Herceg, Foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame