Spomínanie na Viliama Grusku

Spomínanie na Viliama Grusku

Dnes by sa dožil 85 rokov scénograf, pedagóg, etnograf, dramaturg, scenárista, režisér Viliam Gruska. Narodil sa 24. septembra 1936 v Ružomberku, no blízke mu bolo celé Slovensko – pretože ho mal podrobne zmapované.  

Stále mal nové a nové nápady a spolupracoval s celým radom folkloristov na rôznych programoch.

Viliam Gruska pôsobil v Lúčnici v 50. rokoch ako tanečník, sólista a choreograf, v 60. rokoch absolvoval Fakultu architektúry a pozemného staviteľstva v Bratislave, pracoval ako pedagóg tanca a choreograf v ľudovom súbore Technik.

Potom pôsobil v Slovenskej televízii ako vedúci konštrukčného oddelenia, vedúci scénografickej výroby či vedúci odboru scénografie. Od roku 1985 bol tiež pedagógom.
Počas svojej kariéry sa podieľal na vytvorení ľudových festivalov a slávností, spolupracoval na filmových a televíznych projektoch. Pripomenieme si teraz Viliama Grusku v rozhovore spred niekoľkých rokov – ktorý vznikol na jednom okrúhlom ročníku festivalu na Myjave. Tam hovoril Martinovi Jurčovi aj o tom – ako navrhoval vizuál amfiteátra.

Spomínanie na Viliama Grusku Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

   
 
Celý rad krásnych programov napísal a zrežíroval Viliam Gruska. Dnes by sa dožil 85 rokov. Zomrel náhle v septembri pred dvomi rokmi – ako inak - pri svojej práci.

Autor: Martin Jurčo, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame