História - Kniha o niekdajších a súčasných obyvateľoch Sládkovičova

História - Kniha o niekdajších a súčasných obyvateľoch Sládkovičova

A teraz sa s Michalom Hercegom vyberieme do Sládkovičova. Toto mestečko, ktoré sa kedysi volalo Diószeg, zažilo niekoľko vysťahovaleckých vĺn a výmen obyvateľstva. Ľudia museli odtiaľ často aj nedobrovoľne odísť a na ich miesta sa prisťahovali noví obyvatelia. K takémuto pohybu došlo aj pred 75 rokmi. Štefan Mikuš sa podujal na veľkú prácu. Napísal knihu o tom, kto kedysi býval v jednotlivých domoch na sládkovičovskej hlavnej ulici a kto sa tam prisťahoval. Najprv si v podaní Anny Pokornej vypočujeme, ako noví obyvatelia opisujú ulice a domy v SLádkovičove.

História - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Podaná ruka v roku 1947. Tak sa volá kniha Štefana Mikuša o minulých aj súčasných obyvateľoch SLádkovičova, najmä niekdajšej hlavnej ulice. Michal Herceg sa s editorkou a grafičkou knihy Evou Sudovou pristavil aj pri miestnych príbehoch. Jeden z nich by sa dal nazvať manželským štvoruholníkom.

História - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Toľko kniha Štefana Mikuša o niekdajších a súčasných obyvateľoch SLádkovičova. Aby ju mohol napísať, navštevoval archívy, pomohli mu na miestnej matrike a dôležitá bola aj spolupráca s genealogickou spoločnosťou, ktorej je členom. O svoje príbehy sa podelili aj miestni, za čo im autor zo srdca ďakuje.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame