Udržateľná móda

Udržateľná móda

Hoci je leto niekede v polovici, letné výpredaje sú už v plnom prúde. Aj keď máte plné skrine, ste presvedčení, že si nemáte čo obliecť? Tak zaženiete zlú náladu nákupom nových vecí ? Veď stoja len pár eur, takže nám nie je ľúto zbaviť sa ich a kupovať nové. Pri odevoch si ešte stále málo uvedomujeme, koľko odpadu takýmto správaním produkujeme. Ako protipól tzv. fast fashion – rýchlej, lacnej, sezónnej a nekvalitnej módy sa stále viac hlási termín slow fashion – teda pomalá móda, ktorá dbá najmä na kvalitu, udržateľnosť a rešpektuje životné prostredie. K aktivitám, ktoré ju podporujú, patria tzv. swapy – teda výmeny oblečenia, ktoré začínajú byť moderné aj u nás. Atmosféru takéhoto podujatia zachytila Tatiana Šušková na festivale udržateľnosti Pomalô.  

211908091012;Suskova;Udrzatelna moda 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z celkového množstva vyrobeného oblečenia sa predá len 30%. Na Slovensku vznikne 50 000 ton textilného odpadu a len 10% sa recykluje. To sú len niektoré údaje zo štatistík, ktoré si pri nákupe nového oblečenia  neuvedomujeme. Rozmýšľali ste niekedy nad tým, kde končia naše staré šaty? Odpovede ponúkla Tatiane Šuškovej  Ivana Maleš z Inštitútu pre cirkulárnu ekonomiku. 

211908091020;Suskova;Udrzatelna moda 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Kontajner na oblečenie, burza šatstva, swap, výmena s priateľkami, second hand, či darovanie na charitu – to sú možnosti ako naložiť s použitými odevmi. A najlepšou možnosťou čo s nimi je veľmi dobre rozmyslieť si ako a koľko oblečenia vlastne potrebujeme.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame