Prieskum o bezbariérovosti

Prieskum o bezbariérovosti

To, že dostať sa do svojho cieľa dokáže byť niekedy niekoľkonásobne ťažšie ako u bežných ľudí, vedia najlepšie imobilní ľudia, staršie osoby alebo mamičky s malými deťmi. Dôvodom sú všade prítomné bariéry. Aj keď sa o ich odstránení už roky hovorí a dokonca o nej existuje aj zákon, stovky až tisíce ľudí na Slovensku nemôžu vstúpiť do väčšiny verejných budov, škôl, úradov, navštíviť svojich blízkych, pamiatky či atrakcie. Aj keď sa situácia v posledných rokoch mierne zlepšila. Tatiane Šuškovej to potvrdil Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov, ktorá dnes sídli v úplne nových bezbariérových priestoroch na Mesačnej ulici v Bratislave.

Prieskum o bezbariérovosti - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Základné školy, domy kultúry, budovy stredných škôl a gymnázií, priestory mestských, miestnych alebo obecných úradov – to je rebríček objektov, kde sa najčastejšie konajú voľby. Výsledky prieskumu, ktorý počas minuloročných októbrových volieb uskutočnil Úrad komisára pre osoby pre osoby so zdravotným postihnutím, ukázal v rámci bezbariérovosti množstvo nedostatkov. V dvoch tretinách miest chýbalo vyhradené parkovisko, V 60- tich percentách bezbariérový vstup do budovy viac ako polovica volebných miestností bola na nevhodnom podlaží, bezbariérový interiér chýbal v približne tretine prípadov. A aj keď sa voľby nekonajú každý deň Tatiana Šušková zaznamenala posolstvo komisárky pre ľudí so zdravotným postihnutím Zuzany Stavrovskej.

Prieskum o bezbariérovosti - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výsledky prieskumu Úradu komisára pre osoby so zdravotným postihnutím budú slúžiť ako odporúčania pre všetky kompetentné orgány.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame