Letná škola slovenčiny

Letná škola slovenčiny

Náš jazyk je pre cudzincov atraktívny.

Keď ste počas leta prechádzali pri nábreží Dunaja popod otvorené okná budovy Filozofickej fakulty UK, mohli ste začuť slovenčinu v rôznych podobách. S preťahovanými hláskami, bez výrazného r či ľ, občas s drobnými jazykovými skomoleninami, ale aj v takej ľubozvučnej podobe, že by ste vôbec nehádali, že hovoriaci nie je rodený Slovák. Univerzita Komenského aj tento rok privítala na Letnej škole slovenského jazyka a kultúry študentov z celého sveta. A aj keď je učenie sa cudzieho jazyka naozaj seriózna činnosť, ako povedal Tatiane Šuškovej lektor Peter Jílek, prináša aj mnohé úsmevné situácie.

Letná škola slovenčiny - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na jednej strane katedry vysokoškolskí pedagógovia a lektori, na jej druhej strane zahraniční slovakisti a slavisti, študenti na zahraničných univerzitách, kultúrni pracovníci, prekladatelia, lektori - ľudia z celého sveta. Pred slávnostným programom ukončenia tohto ročníka Letnej školy slovenčiny a kultúry, ktorý pripravovali samotní študenti, zavítala Tatiana Šušková medzi „divadelníkov".

Letná škola slovenčiny - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tak čo poviete? Počuť verše Janka Kráľa z úst ľudí z celého sveta? Dodáva to trochu hrdosti aj nám, že aj jazyk takej malej krajiny, akou Slovensko je, dokáže byť pre cudzincov atraktívny.

Autorka: Tatiana Šušková Ilust. foto: robarmstrong2

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame