Očkovanie proti HPV vírusom

Očkovanie proti HPV vírusom

Počuli ste už o infekcii, ktorú spôsobuje víru  HPV? Počas života sa s ňou stretne až 80 % sexuálne aktívnych ľudí. Infekcia väčšinou samovoľne odznie, ale približne u 20 % infikovaných, prichádza k zdravotným problémom. Nie raz aj tým najzávažnejším v podobe rakoviny. Pokračuje Janka Bleyová.

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Je síce pravda, že genitálne bradavice neohrozujú priamo život, ale zásadne znižujú jeho kvalitu, narušujú intímny život a partnerské vzťahy. Účinnou ochranou ostávajú teda preventívne prehliadky a možnosť očkovania. Vysvetľovať, vzdelávať a radiť - aj to je dôvod prečo už aj na Slovensku vzniklo združenie HPV College.

Onedlho  uplynie už tridsať rokov  odvtedy, čo  nemecký virológ, prof. Harald zur Hausen, získal Nobelovu cenu za objavenie súvislostí medzi rakovinou krčka maternice a HPV infekciou. Na svete už niekoľko rokov však existuje aj vakcína proti spomínanému vírusu, ktorý sa prenáša sexuálnym kontaktom. Aj preto boli  prvé vakcíny adresované predovšetkým dievčatám, ktoré ešte nežili pohlavným životom. Plošné očkovania  s plnou úhradou vakcíny v rámci národných imunizačných programov,  zaviedli v priebehu posledných 10 rokov takmer všetky krajiny v Európe. Postupne tak dosiahli preočkovanosť  priemerne 60 až 70 percentnú  zaočkovanosť.  Pokračuje Janka Bleyová.

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovensko doposiaľ nezaradilo očkovanie proti HPV infekciám medzi možnosti  prevencie hradenej zo zdravotného poistenia. Očkovať sa dá, ale z vlastného vrecka. Žiaľ,  slovenské ženy nevyužívajú ani zákonom garantovanú šancu - absolvovať bezplatné preventívne prehliadky u gynekológov. A aj táto nevyužitá šanca, dáva priestor i  takým ochoreniam, aké zapríčiňujú infekcie HPV.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame