História Slovenského Červeného kríža

História Slovenského Červeného kríža

Viete, kto bol prvým nositeľom Nobelovej ceny mieru na svete? Alebo, čo si myslíte? Ako dlho  na našom území aktívne funguje jedna z najdôležitejších a najpočetnejších organizácií  - Slovenský červený kríž? Ak nepoznáte odpoveď  ani na jednu z predchádzajúcich otázok – nič to. Nájdete ich v rozhovore Janky Bleyovej s prezidentom spomínanej organizácie Doc. Viliamom Dobiášom. 

História Slovenského Červeného kríža I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Siamo tutti fratelli  - všetci sme bratia. Tieto slová Henryho Dunanta otvárali srdcia dobrovoľníkov, ktorí pomáhali všetkým raneným bez zisťovania, kto je priateľ a kto nepriateľ.

Slovenský Červený kríž  si práve v tomto roku pripomína 100 rokov svojej existencie. Samozrejme, od jeho vzniku sa veľa zmenilo.  Dnes  má 300 profesionálnych  zamestnancov, viac ako 50 tisíc členov a vyše 8 tisíc dobrovoľníkov, ktorí sa chopia každej príležitosti, kde treba pomáhať. S Viliamom Dobiášom, prezidentom Slovenského červeného kríža sa nielen o tom rozpráva Janka Bleyová.

História Slovenského Červeného kríža II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Občas s trochou irónie niekto poznamená, že Slováci sú „holubičí národ“. Nuž, v každom prípade, ako to napokon vyplynulo aj z rozprávania prezidenta Slovenského Červeného kríža Viliama Dobiáša  - stále máme schopnosť a silu pomáhať trpiacim a ľuďom v núdzi.


Autorka: Janka Bleyová; Ilustr. foto: TASR

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame