Zo života závislých

Zo života závislých

Uprostred panelákov v najväčšej bratislavskej mestskej časti, v Petržalke, už takmer 30 rokov funguje špecializovaná liečebňa pre ľudí závislých od drog, alebo alkoholu. Sanatórium AT pod jednou strechou ponúka chorým ambulantnú, nemocničnú, resocializačnú i terapeutickú starostlivosť. Janka Bleyová bola zvedavá ako to tam funguje. Hoci, ako zdôraznila riaditeľka spomínaného zariadenia  doktorka Jana Žemličková – novinári, ani médiá nemajú šancu narúšať súkromie ľudí, ktorí hľadajú nové rozmery bytia. Čistý život. No, ale Jana Žemličková  sa napokon predsa len ujala úlohy sprievodkyne mojej kolegyne.

Zo života závislých 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sanatórium AT v bratislavskej Petržalke, kde liečia závislosti, to zďaleka nie sú len ambulancie, terapeutické miestnosti, či  takpovediac nemocničné postele. To sú aj športové výkony pacientov a klientov zariadenia. Riaditeľka sanatória doktorka Jana Žemličková sprevádzala Janku Bleyovú.

Zo života závislých 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Na Slovensku  alkohol v nadmernom množstve údajne  konzumuje približne  400.000 ľudí. A čo horšie, v jednej z posledných správ  Európskeho školského prieskumu o tabaku, alkohole a iných drogách, boli  slovenskí tínedžeri  v pití alkoholu  nad priemerom rovesníkov z Európy. Východiskom z často neudržateľnej situácie jednotlivca, či rodín je liečba závislosti. Tento týždeň vám ponúkame možnosť nahliadnuť do priestorov špecializovanej liečebne pre závislých ľudí - Sanatória AT v bratislavskej Petržalke. S riaditeľkou spomínaného zariadenia doktorkou Janou Žemličkovou doň aj dnes vstupuje Janka Bleyová.

Zo života závislých 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Problém závislostí vôbec nie je na Slovensku neznámym pojmom. Aj preto vo viacerých  mestách fungujú rôzne liečebne, kde sa odborníci chorým  snažia pomáhať na ceste života bez drog.  V špecializovanej liečebni „SANATÓRIU AT“ sa počas jeho existencie, liečilo 564 závislých ľudí, pričom tam evidujú viac ako 3 tisíc sto dispenzarizovaných pacientov. V rozhovore s Jankou Bleyovou sa však riaditeľka spomínaného zariadenia - doktorka Jana Žemličková nahlas zamyslela aj nad tým, v čom je špecifikum ich prístupu v liečbe závislostí.

Zo života závislých 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Boh je možno jeden z nás, možno pútnik, ktorý zas skúša cestu domov nájsť...“ – spievajú pacienti  z bratislavského Sanatória AT v jednej zo svojich pesničiek. Ak by ste pozorne čítali ich texty, pochopili by ste koľko úsilia, vôle, odvahy, sebazapierania, ale i lásky, museli na ceste hľadania života bez drog,  nanovo v sebe oživiť. Dôverne to pozná najmä riaditeľka spomínanej špecializovanej liečebne pre závislosti doktorka Jana Žemličková, s ktorá zariadením sprevádzala Janku Bleyovú.

Zo života závislých 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Mám dlho jasný smer, tak mi prosím ťa ver a kráčaj tiež. Ak chceš na vrchole stáť – musíš riskovať a lásku rozdávať... Myslím si, že verš vyspievaný členmi skupiny Zborci z bratislavského Sanatória AT, je posolstvom nielen pre ľudí závislých od drog, ale vlastne pre nás všetkých. Veď azda za každou zmenou stojí láska a je jedno, či je to láska k životu, alebo ľuďom okolo nás... To bola bodka za seriálom, ktorý pripravila Janka Bleyová...
Seriál na budúci týždeň bude venovaný vode a najmä čistení vody.

Autor: Janka Bleyová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame