Liečivá kapucínka je súčasťou naších záhrad

Liečivá kapucínka je súčasťou naších záhrad

Vedeli ste, že kapucínka je  liečivka, ktorá je  tradičnou súčasťou našich záhrad a mnohí ju vnímajú ako okrasnú rastlinu.

Dorastá  do výšky najviac 40 cm,  má rozvetvenú a plazivú stonku s maximálnou dĺžkou 3 až 5 metrov.

Kvitne od začiatku leta až do neskorej jesene, liečivé účinky má celá rastlina, čiže listy, kvety a semená, ktoré  patria  medzi korenie.

Mnohí ju vysádzajú do  bylinkových záhrad , pretože  sa používa v kuchyni.

A prečo o nej hovoríme práve teraz? Pretože  má silné antibiotické účinky na rôzne druhy zápalových ochorení. Viac sa dozviete z rozhovoru Viery Horákovej s Katarínou Klímovou z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia. No a ako ju spoznáte?

Kapucínka 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ak by ste si chceli skrášliť balkón či záhradu, kapucínka väčšia je jednou z najčastejších volieb v rámci okrasných a dekoračných rastlín. Je plazivá a preto sa hodí skôr do väčších záhrad, ale ak sa budete o ňu správne starať, nemusíte ju pestovať len v kvetináči. Povedala Viere Horákovej Katarína Klímová  z Bratislavského regionálneho ochranárskeho združenia.

Kapucínka 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ako sme počuli, kapucínka  v sebe ukrýva úžasnú silu! Hoci  pochádza z oblastí Peru,  s obľubou ju  pestujú aj v našich končinách. Nielen pre jej  krásu a nenáročnosť, ale aj pre svoje silné účinky, ktoré vedia byť prospešné pre zdravie. 

Autor: Viera Horáková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame