Nová pacientska organizácia - Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov

Nová pacientska organizácia - Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov

Astma patrí medzi najrozšírenejšie chronické ochorenia a aj na Slovensku každý rok pribúdajú noví pacienti, ktorým je diagnostikovaná. Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov sa preto rozhodla v týchto dňoch  iniciovať prieskum, ktorý by pomohol zozbierať komplexné dáta o alergiách a astme a navyše aj spolupracovať so zamestnávateľmi . Beáta  Repíková sa porozprávala s predsedom  Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov Andrejom  Vilimom, ktorý  hovorí aj o tom - prečo sa rozhodol založiť pacientsku organizáciu a zároveň aj  osloviť  ďalších pacientov, ktorí trpia rôznymi alergickými ochoreniami.

Nová pacientska organizácia - Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Odborníci už jeden výskum súvisiaci s touto témou robili.  Zameriavali  sa  na ekonomickú stránku a ukázali, že alergia a astma sú veľkým celoeurópskym problémom a ak sa nič nezmení, môžeme do roku 2030 očakávať ročný dopad týchto dvoch ochorení v rámci Európskej únie na úrovni 120 miliónov eur z pohľadu nákladov zdravotných poisťovní.  Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov chce  aktuálne  pomôcť  pacientom  s alergiou prieskumom,  ktorý by  oslovil zamestnávateľov a tí by mohli   meniť prostredie na pracovisku vhodné pre alergikov. Otázky spomínaného aktuálneho prieskumu nájdeme na stránke Slovenskej asociácie alergologických a astmatických pacientov. 

Autor: Beáta Repíková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame