Svetový deň Alzheimerovej choroby

Svetový deň Alzheimerovej choroby

Zajtra si v kalendári pripomenieme Svetový deň Alzheimerovej choroby, ktorý sa od roku 1994 na návrh Svetovej zdravotníckej organizácie usiluje v populácii zvyšovať povedomie o tomto ochorení. Pre odborníkov a organizácie je tiež príležitosťou ukázať, ako sa dá s ľuďmi, ktorí trpia týmto ochorením pracovať a ako sa im dá pomáhať.

V starostlivosti o túto skupinu pacientov sa dnes rovnaký dôraz kladie nielen na zdravotnú stránku liečby, ale aj na psychologickú podporu.

Dominika Jurčová, ktorá na Slovensku študovala odbor záhradná a krajinná architektúra dnes pripravuje projekt záhrady pre Alzheimer centrum v Prahe.  

Jedna časť záhrady slúži na stretávanie sa s rodinou, druhá je určená pre klientov centra ako záhrada spomienok...

Tatianu Šuškovú pozvala v rozprávaní práve do nej...

Svetový deň Alzheimerovej choroby 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zajtra si pripomíname Svetový deň Alzheimerovej choroby, ktorý okrem zvyšovania povedomia o tomto ochorení upozorňuje aj na to, že nárasty demencií vo svete majú dramatický priebeh. Predpoklady, ktoré hovoria o tom, že na Slovensku žije až
80 000 pacientov s rôznymi formami demencie hneď dodávajú, že za dvadsať rokov sa toto číslo zdvojnásobí.

Aj keď možno v tomto kontexte vyznie ironicky stará pravda, že šťastie praje pripraveným je dôležité o tomto ochorení vedieť čo najviac. Nielen preto, aby sme boli pripravení, ale aby sme porozumeli problémom u susedov alebo pomohli stratenému človeku na ulici, ktorý sa nevie vrátiť domov.

Kniha Malý sprievodca Alzheimerovou chorobou prináša ucelený pohľad na tajomný svet ľudského mozgu, zasiahnutého touto chorobou. Prináša množstvo poznatkov nielen pre trpiace rodiny, príbuzných, ale aj pre odborníkov a pre každého kto sa zaujíma o fungovanie ľudskému mozgu.

A zaujímavosťou je, že publikácia je ilustrovaná komiksovým štýlom, ktorému sa venuje výtvarník Andrej Wsól.

Tatiane Šuškovej povedal: 

Svetový deň Alzheimerovej choroby 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zlá správa je, že Alzheimerova choroba sa dodnes nedá vyliečiť, dobrá zasa hovorí, že dôležitú úlohu zohráva primárna prevencia – aktívny prístup a starostlivosť o svoju pamäť. Nenechávajte teda váš mozog príliš veľa oddychovať a nedovoľte mu zlenivieť.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame