Mýty o diagnózach

Mýty o diagnózach

Napriek tomu, že nám v ambulanciách a v nemocniciach chýbajú zdravotníci, je jasné, že nie každý môže byť lekárom, alebo nejakým medicínskym odborníkom. Na druhej strane by sme sa vo vlastnom záujme, ale napokon - aj v záujme ľudí okolo nás, mali vedieť orientovať aspoň v základných informáciách o tom – ktorom ochorení. Nedávny prieskum totiž odhalil fakt, že vo verejnosti panuje veľa mýtov, predsudkov a skreslených informácií o diagnóze – skleróza multiplex, teda roztrúsenej skleróze. Téme sa venuje Janka Bleyová.

Mýty o diagnózach - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prieskum verejnej mienky odhalil jednu z príčin podcenenia prvých príznakov roztrúsenej sklerózy. Polovica mladých ľudí si totiž myslí, že je to choroba starých ľudí. Opak je pravdou. Viac ako dve tretiny nových pacientov tvoria ženy, pričom ide najmä o ľudí medzi dvadsiatym a tridsiatym rokom života. Vo verejnosti však stále chýbajú základné informácie o príznakoch ochorenia a pacienti na prichádzajú k neurológom  na prvé vyšetrenie často s v rozvinutom štádiu ochorenia. Pokračuje Janka Bleyová.

Mýty o diagnózach - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Isteže, dobré rodinné zázemie je šancou prekonať aj úskalia tých najzávažnejších  ochorení. Príbehy pacientov s roztrúsenou sklerózou a ich úsilie, nepoddať sa diagnóze, nám v predchádzajúcich minútach sprostredkovala Janka Bleyová. Tomuto ochoreniu sa však chce venovať aj v našej rozhlasovej Pohotovosti, pretože na rozdiel od iných ochorení – počet „ pacientov s esemkou“ neklesá, ale stále pribúda.

Autor: Janka Bley

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame