Zlyhávanie obličiek

Zlyhávanie obličiek

Obávame sa infarktov, či rakoviny. Zlyhať však  môže nielen srdce, ale aj obličky. Chronické ochorenie obličiek pritom vôbec nie je raritou. Dokonca je 2-krát rozšírenejšie, ako diabetes a 20-krát častejšie ako rakovina. Preto už dnes odborníci hovoria o skrytej epidémii zlyhávania obličiek. Tichá choroba – nebolí, pritom ohrozuje každého 10 človeka. Téme sa venuje Janka Bleyová. Najskôr sa hlavného  odborníka pre nefrológiu na Slovensku docenta Martina Demeša opýtala, prečo obličky vlastne zlyhávajú.

Zlyhávanie obličiek - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Chronická choroba obličiek postihuje približne 10 % populácie. Ako ste pred pesničkou počuli - v prvých štádiách ochorenia sa nemusí prejaviť žiadnymi príznakmi. Alarmujhúci je ale fakt, že až 20% pacientov, ktorým zlyhávajú obličky prichádza takpovediac z ulice, hoci základná diagnostika je jednoduchá a spočíva v stanovení koncentrácie kreatinínu v krvi a vyšetrení moču na prítomnosť bielkoviny. Tieto vyšetrenia sú bežnou súčasťou preventívnej prehliadky u všeobecného lekára. Problém  je, že ľudia buď neabsolvujú takúto prehliadku, alebo ak aj áno - podcenia odporúčania lekára. Aj o takúto skúsenosť sa s mojou kolegyňou Jankou Bleyovou podelil nefrológ Doc. Adrián Okša.

Zlyhávanie obličiek - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Galantská nemocnica v týchto dňoch otvorila dialyzačné oddelenie pre širokú verejnosť, my ho zajtra po pol desiatej navštívime.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame