Slovensko sa podľa najnovších prognóz mení na jednu z najstarších krajín EÚ

Slovensko sa podľa najnovších prognóz mení na jednu z najstarších krajín EÚ

Podľa aktuálnych prognóz Eurostatu, bude Slovensko starnúť najintenzívnejšie zo všetkých krajín Európskej únie. So zvyšujúcim sa vekom, bude prirodzene stúpať aj počet imobilných pacientov v zariadeniach sociálnych služieb. Je však na takúto náročnú dlhodobú sociálno-zdravotnú starostlivosť náš systém pripravený? S odborníkmi sa nad touto otázkou zamýšľa Janka Bleyová. Slovo dala najskôr predsedníčke Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR Anne Ghannamovej, ktorá poukázala napríklad aj na priepastný rozdiel vo financovaní zabezpečenia sociálnych služieb medzi Slovenskom a susednou Českou republikou.

Slovensko starne - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súvislosti s demografickým vývojom na Slovensku, predsedníčka Asociácie poskytovateľov sociálnych služieb v SR  Anna Ghannamová - upozorňuje, že aktuálne úhrady zdravotných poisťovní za ošetrovateľskú starostlivosť v zariadeniach sociálnych služieb na pokrytie nákladov nepostačujú. Nielenže sa znižuje dostupnosť služieb pre nízkopríjmové skupiny obyvateľstva, ale finančné suchoty spôsobujú, že v zariadeniach chýba kvalifikovaný personál. Kvalitní ľudia totiž odchádzajú do zahraničia. Janku Bleyovú zaujímala aj situácia v dostupnosti zdravotníckych pomôcok. Podľa výkonnej riaditeľky Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok Kataríny Dankovej  - na Slovensku zatiaľ problém s pomôckami neevidujú, ale zároveň vyjadrila aj isté obavy.

Slovensko starne - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno by sme mali v našej spoločnosti dôraznejšie hovoriť o fungovaní sociálnych služieb u nás. Vek a staroba sa totiž netýka len súčasných seniorov, ale skôr, či neskôr to bude výsostne aktuálna téma každého z nás.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame