Nevyliečiteľní optimisti

Nevyliečiteľní optimisti

„Nech je tvoj život akokoľvek zlý, vždy jestvuje niečo, čo môžeš robiť a dosiahnuť v tom úspech. Kým je život, tak ostáva nádej. Buď aj ty nevyliečiteľný optimista, aj keď máš nevyliečiteľné ochorenie.“ Tieto slová na bilborde umiestnenom na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, boli akýmsi mottom 9. ročníka  podujatia Od Tatier k Dunaju. Nebolo to však obyčajné podujatie, pretože cyklojazdu  naprieč Slovenskom absolvovali pacienti s nevyliečiteľným  ochorením - sklerózou multiplex. Janka Bleyová sľúbila Jarke Valčekovej - šéfke združenia Nádej, že ich v sobotu bude na spomínanom námestí čakať. Nebola tam však sama. Prišlo veľa sympatizantov podujatia, ale aj samotných pacientov.

Nevyliečiteľní optimisti - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Každý, kto absolvoval 9. ročník  podujatia „Od Tatier k Dunaju“ - by pokojne mohol stáť na stupni víťazov. Cítili to aj tí, ktorí na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave vítali „cyklistov - esemkárov“. Pre všetkých  bol ich príchod obrovskou emočnou náložou. Pri pohľade na unavených, ale šťastných ľudí, ktorí  napriek závažnému ochoreniu - prebicyklovali stovky kilometrov, sa viacerí, neubránili slzám. I keď - ako mi povedala Janka Bleyová - občas nebolo jednoduché v pelotóne, rozlíšiť zdravých cyklistov - sympatizantov od pacientov. Zdravo vraj pôsobila aj štíhla usmiata Ivanka.

Nevyliečiteľní optimisti - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

K týmto slovám zakladateľky pacientskej organizácie Nádej, ale aj podujatia Od Tatier k Dunaju - Jarky Valčekovej - naozaj niet čo dodať. Nevyliečiteľní optimisti nás tiež učia, že  život je skutočne poskladaný z empatie a pomoci, ktorú dokážeme nezištne dávať jeden druhému.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame