História cyklistiky v Trnave

História cyklistiky v Trnave

Náčrt prvého bicykla sa spája s Leonardom da Vincim.

Prvé konštrukčné pokusy sa uskutočnili začiatkom 19. storočia a masovo sa tento dopravný a neskôr aj športový prostriedok rozšíril v 20. storočí. Ani naši predkovia nezaostávali. Históriu cyklistiky v Trnave mapuje združenie Tyrnaviavelo. S jeho predsedom Róbertom Jalovcom sa Iveta Pospíšilová stretla na práve prebiehajúcej výstave historických bicyklov zo zbierok členov združenia. Najskôr sa pristavili pri najväčšom exponáte, replike velocipédu.

História cyklistiky v Trnave - 1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Zberatelia historických bicyklov zvyčajne ten prvý zdedili po predkoch. Tak je to aj v prípade viacerých členov združenia Tyrnaviavelo v Trnave. Svoje najobľúbenejšie exponáty a súčasti zbierok predstavili Ivete Pospíšilovej na výstave Miloš Čuntala a Juraj Pukanec.

História cyklistiky v Trnave - 2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Žiaľ, s obdobím druhej svetovej vojny súvisí aj vynález skladacieho bicykla. Bol určený pre parašutistov, ktorí sa tak po úspešnom pristátí mohli rýchlejšie prepraviť na miesto určenia.

Galéria

Zľava Miloš Čuntala,Juraj Pukanec a Róbert Jalovec, členovia Tyrnaviavelo.JPG Róbert Jalovec na výstave bicyklov v Trnave.JPG
Autorka: Iveta Pospíšilová foto: Martin Jurčo

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame