Cviklová polievka

Cviklová polievka

Tento týždeň varíme z plodov, ktoré nám ponúka príroda práve v tomto ročnom období- teda na jeseň. Okrem zemiakov, kapusty, či koreňovej zeleniny vyberáme zo zeme aj veľmi zdravú plodinu- cviklu. Uvaríme si z nej chutnú cviklovú polievku.

Marcele Jedinákovej recept povedala rodená Záhoráčka, bývala kronikárka mesta Stupavy, pani Gabriela Prokešová zo Stupavy.

Cviklová polievka Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Na prípravu cviklovej polievky potrebujeme:

  • surovú cviklu- buľvu
  • jablko, zeler- buľvu
  • červenú cibuľu
  • sladkú smotanu alebo mlieko
  • mäsový alebo zeleninový vývar
  • prípadne bujón
  • trochu citrónu alebo octu
  • polievkové korenie


Postup prípravy:
Ošúpanú a na kocky nakrájanú cviklu uvaríme.
Medzi tým na panvici udusíme na drobno nasekanú cibuľu, pridáme na kocky nakrájaný zeler a jabĺčko a dusíme. Potom pridáme vývar- množstvo podľa potreby.
Potom všetko spolu zmiešame a tyčovým mixérom zmixujeme do krémova. Dochutíme smotanou, vegetou, citrónom.

Podávame napríklad s vopred upraženými guličkami alebo opraženým pečivom.
Dobrú chuť.

Zajtra si pripravíme plnené kapustné holúbky.

Autorka: Marcela Jedináková Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame