V letných dovolenkových mesiacoch je to každý rok rovnaké. Presúvame sa po celej krajine, navštevujeme známe i neznáme miesta, ale tiež prekračujeme hranice a objavujeme čaro cudzích miest, inej kultúry aj gastronómie. Nadchnúť sa môžeme rovnako ďalekými, exotickými krajinami, ako aj blízkymi, susedskými. Po celý tento týždeň bude v našom Kulináriu cítiť závan vetra zo západných Čiech. Svoje obľúbené recepty nám ponúkne Stanislav Zíka, tanečný pedagóg, zakladateľ Tanečnej školy v Karlových Varoch. Rozprávala sa s ním Hana Michalčíková.
Kura s feniklom Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Potrebujeme:
- 12 kuracích stehien
- morskú soľ
- čerstvé mleté korenie
- dve lyžice hladkej múky
- 60 ml olivového oleja
- jednu lyžičku semien feniklu
- dve cibule
- šesť plátkov pancetty alebo inej sušenej slaniny
- štyri strúčiky cesnaku
- 250 ml bieleho vína
- 80 ml balzamikového octu
- 400 g konzervu krájaných paradajok
- 400 g konzervu celých mini-paradajok
- dve stopky rozmarínu
- hrsť petržlenovej vňate
- taliansky biely chlieb na prílohu
Postup:
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Kuracie stehná osolíme a okoreníme. Obalíme v múke. Rozohrejeme dve lyžice oleja a stehná opečieme do zlatista asi 2 minúty z každej strany. Presunieme ich do pekáča. Do uvoľnenej panvice dáme olej, ktorý nám zostal a 3 až 4 minúty na ňom opekáme fenikel, cibuľu, pancettu a cesnak. Zalejeme vínom a polovicou octu a varíme 3 až 4 minúty, až kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Pridáme konzervy paradajok a rozmarín, osolíme a privedieme k varu. Vzniknutou omáčkou zalejeme mäso v pekáči a dáme piecť do rúry na jednu hodinu do mäkka. Vmiešame zostávajúci ocot, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s bielym talianskym chlebom.
Zajtra sa naučíme piecť Domáce orechové rožky.