Sú neodmysliteľnou súčasťou uspokojovania gurmánskych chutí a chúťok pri príprave tradičných, ale i „moderných“ jedál v našej kuchyni. Je jasné, že na mysli mám rôzne bylinky. A práve bylinkám sa s tento týždeň v Kulináriu bude pri varení venovať Janka Bleyová a autorka kuchárskych kníh Katarína Nádaská, ktorá v sebe nezaprela etnologičku a hľadala aj súvislosti medzi bylinkami voľakedy a dnes. A o akých bylinkách bude reč?
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. V „kulináriu“ mala včera sólo starodávna bylinka, ktorú familiárne voláme majoránka. Dnes vám Janka Bleyová s etnologičkou a autorkou kuchárskych kníh Katarínou Nádaskou, ponúknu jedlo, ktorému výraznú chuť dodá ďalšia bylinka - oregano. Skôr však, ako si budete môcť zapísať zaujímavý recept, započúvajte sa do rozprávania Kataríny Nádaskej o oregane, teda o pamajorane obyčajnom. Ľudia v minulosti nielenže túto bylinku využívali aj mimo kuchyne, ale poznali ju aj pod inými menami.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Ruže, orchidey, gladioly, margarétky, alebo irisy. Tieto kvety považujú za symboly lásky - najmä zaľúbenci. Vedeli ste však, že okrem kvetov, existuje aj bylinka, ktorú síce bežne pridávame na prichutenie do jedál, ale pritom pre ľudí voľakedy dávno, predstavovala lásku? Hovorím o saturejke. Janka Bleyová sa o tejto bylinke, viac dozvedela od etnologičky Kataríny Nádaskej.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Je čas adventu, mali by sme sa trochu stíšiť, zvoľniť tempo a venovať sa azda aj niečomu, o čom sme možno inokedy v decembri, ani nechyrovali. Napríklad, mohli by sme skúsiť uvariť lekvár. Viem, na prvé počutie to môže znieť, ako nezmysel. Lekvár predsa zvykneme variť koncom leta, prinajhoršom v jeseni. Etnologička Katarína Nádaská však do dnešného kulinária Janke Bleyovej, priniesla starodávny recept na prípravu lekváru z bobúľ bazy čiernej. Najskôr, ale aspoň zopár zaujímavostí o tejto rastlinke, ktorú by ste našli aj uprostred vášho sídliska, alebo niekde vedľa domu, v ktorom bývate. Čo teda o baze čiernej hovoria staré dokumenty?
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Majoránka, oregano, saturejka a baza čierna - to boli hlavné bylinkové „pochutiny“ do prípravy vianočne ladených jedál z kuchyne našej známej etnologičky Kataríny Nádaskej, ktorej asistovala moja kolegyňa Janka Bleyová. Samozrejme, že ju zaujímalo, či aj dnešný recept bude mať „bylinkový základ“.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Bez ohľadu na lásku, možno by si na vianočnom čokoládovo, mätovom pečive pochutil aj Boh podsvetia Hádes. Ak však nie on, my ostatní určite áno.