Vrtochy počasia trápili počas roka aj pestovateľov viniča. Napriek tomu horúce leto a niekoľkodňové dažde sa tento rok postarali o kvalitnú úrodu. Zber hrozna finišuje práve v týchto dňoch. Aj brigádnici vo vinici často hovoria o cigánskej pečienke, plnených lokšiach či burčiaku - veď taká je typická atmosféra jesenných víkendov vo vinohradníckych oblastiach. No nebolo to tak vždy - voľakedy sa hodovalo až po zbere úrody. Aké boli oberačky hrozna v minulosti a aké sú dnes? Aj to sa dozvieme v príbehu Miroslava Würfla o vinároch a vinohradníkoch. Tu je prvá časť:
1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mnohí z nás majú ešte v živej pamäti oberačkové slávnosti, kedy sme v Rači, v Modre či v Pezinku mohli ochutnať okrem hrozna a vína najmä lahodný burčiak. Málokto si však vtedy uvedomil, že vinobranie vlastne odštartovalo pre vinárov a vinohradníkov niekoľkotýždňový zber úrody. Ten vrcholí oberačkami červených odrôd práve teraz. V ceste za poznaním sa postupne dostaneme až do rodinnej firmy. Viac sa dozvieme v dnešnej časti Príbehu Miroslava Würfla o vinároch a vinohradníkoch.
2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Mnohí z nás rozoznávame hrozno biele, ružové, čierne, veľké, malé, sladké, trpké či voňavé. Niektorí fajnšmekri dokonca vedia, že taký Iršai oliver je sladký a voňavý, Panónia má veľké bobule hrozna, Veltlín má príjemný mandľový buket a podobne. Ale u nás sa v poslednom období objavili nové odrody hrozna - Dunaj, Devín či Hron. Laikovi je asi úplne jedno čo konzumuje, dôležité je, aby mu to chutilo. Ale prečo skúsení pestovatelia dávajú aj naďalej prednosť klasike? To zistíme v dnešnej tretej časti Príbehu Miroslava Würfla o vinároch a vinohradníkoch.
3. časť
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V posledných rokoch zaznamenávajú slovenské vína obrovské úspechy na svetových výstavách. Je to aj vďaka novým odrodám alebo kvalitnému marketingu? Práve o tom budeme hovoriť v dnešnej štvrtej časti Príbehu Miroslava Würfla o vinároch a vinohradníkoch.
4. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Vo vinohradoch pod Malými Karpatmi finišuje niekoľkotýždňový zber tohtoročnej úrody. Ten vrcholí oberačkami červených odrôd. Ako to vyzerá v súčasnosti v račianskom chotári - to sa dozvieme v dnešnej poslednej časti Príbehu Miroslava Würfla o vinároch a vinohradníkoch.
5. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
V Príbehu na týždeň sme vám od pondelka spolu s Miroslavom Würflom predstavili nesmierne tvrdú prácu vinárov a vinohradníkov. Výsledky svojho celoročného snaženia predstavia vinári z malokarpatskej oblasti už dnes a zajtra na tradičnom Svätomartinskom požehnaní, kde záujemcovia ochutnajú tohtoročné mladé vína.