Atlas zelenej krásy - prvosienka jarná

Atlas zelenej krásy - prvosienka jarná

Príroda sa v tomto období prejavuje vo svojej plnej sile. Pri prechádzke lesom, lúkou alebo i parkom cítime vo vzduchu krásnu vôňu rozkvitnutých známych ale i neznámych stromov a rastlín. Dnes vám predstavíme bylinu, ktorú niektorí poznajú pod názvom primulka, kaška alebo prvnička. Má krásnu špecifickú vôňu, farbu a ešte má aj liečive účinky. Prvosienka jarná je typickou bylinou týchto dní. Viac Lukášovi Števíkovi o tejto bežnej slovenskej rastline porozprávala učiteľka biológie a nadšenec botaniky Silvia Bielichová.

Atlas zelenej krásy - prvosienka jarná 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Medzi prvé jarné kvety patrí Prvosienka jarná. V ľudových poverách sa hovorí o tom, že na mieste, kde sv. Peter odložil kľúče, vyrástla prvosienka. Z tohto dôvodu dostala pomenovanie „peterkľúč". Lukáš Števík sa rozpráva o liečivých účinkoch prvosienky jarnej s učiteľkou biológie a nadšencom botaniky Silviou Bielichovou.

Atlas zelenej krásy - prvosienka jarná 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Sme na začiatku mája, kedy vegetačné obdobie prvosienky jarnej je už na konci. Ak sme vás namotivovali si nazbierať Prvosienku jarnú, tak vo vyšších polohách by ste ju mohli ešte nájsť.

 

Autor: Lukáš %Stevík; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame