Atlas zelenej krásy - Púpava lekárska

Atlas zelenej krásy - Púpava lekárska

Pekný, zlatožltý kvietok, ktorý rastie všade, na lúkach, poliach, na okrajoch poľných ciest, na úbočiach hôr, ale aj v záhradkách a v parkoch. Dnes sa viac dozvieme o Púpave lekárskej. Je symbolom slnka, mesiaca aj hviezd. Totiž slnkom je vtedy, keď krásne nažlto kvitne, mesiacom vtedy, keď je "lampášikom" a hviezdami sú jednotlivé semienka, ktoré unáša vietor. Kvet sa otvára ráno a zatvára každý večer. Mária Babinská oslovila profesora Alexandra Luxa z Katedry fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.    

Púpava lekáska I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dnes je v centre našej pozornosti Púpava lekárska. Na prvý pohľad pôsobí ako burina, všade sa jej darí, ale je to vzácna rastlina s liečivými účinkami. Napríklad šťavu z jej stonky používali starí Gréci na zápaly očí, Indiáni zase na liečbu rakoviny a miesto má aj v tradičnej čínskej medicíne. Púpava prečisťuje celé telo a zbavuje ho toxínov. Ako vnímali naši predkovia túto bylinu? Mária Babinská sa na to spýtala etnologičky Kataríny Nádaskej.

Púpava lekárska II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Z púpavy si môžeme pripraviť zdravý púpavový med. Pozbierame približne 400 kvetov púpavy, poriadne ich umyjeme a v hrnci ich zalejeme asi litrom vody. Pridáme na kolieska nakrájaný citrón, prípadne aj pomaranč a dáme na sporák variť. Po zovretí varíme ďalších 15 minút. Druhý deň túto zmes precedíme cez plátno či látku a z kvetov a ovocia vytlačíme čo najviac šťavy. Potom pridáme kilogram kryštálového cukru a varíme až do zhustnutia, približne 2 až 3 hodiny. Nakoniec si hotový med prelejme do zaváraninových pohárov. Zatvorené ich prevrátime hore dnom a necháme vychladnúť.

Autorka: Mária Babinská

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame