Orgován

Orgován

Môže narásť až do výšky 4 metrov, radšej sa však rozrastá do šírky.

V máji kvitne približne 3 týždne veľkými strapcovitými súkvetiami, ktoré sú tvorené množstvom jednoduchých aj plných drobných rúrkovitých kvietkov, ktoré príjemne, ba až omamne voňajú.

O akej rastline budeme dnes hovoriť v Atlase Zelenej krásy?

Možno ste už uhádli a pre tých, ktorí nie ponúka Tatiana Šušková rozlúštenie hádanky:

Orgován I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Celý rok odoláva mrazom, vetru aj slnku, aby na tri štyri týždne zakvitol bez špecifickej starostlivosti bohatými farebnými kvetmi s prenikavou vôňou. Hoci najkrajší je práve v kvete, teda koncom apríla a v máji, poteší aj neskôr v lete, keď bohato olistené kry poskytujú príjemný tieň. Rastie v prírode, pestuje sa vo vidieckych záhradách a jeho novšie kultivary sa dnes dostávajú aj do moderných mestských záhrad. Orgován ako májová voňavá radosť neslúži však len pre potešenie oka či nosa, ale má aj iné využitie. Dizajnérka permakultúrnych záhrad a botanička Katarína Klímová to potvrdila Tatiane Šuškovej. 

Orgován II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prírodné zelené barličky sú najjednoduchšou, najdostupnejšou a snáď aj najúčinnejšou pomocou pri hľadaní telesnej aj psychickej energie.

Ďalšiu stránku Atlasu zelenej krásy v dnešnej Panoráme otvorila Tatiana Šušková, ktorá vám s botaničkou Katkou Klímovou predstavila neobyčajnosti orgovánu obyčajného. Nabudúce spoznáme práve kvitnúcu alchemilku.

Autor: Tatiana Šušková, Foto: wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame