Alchemilka žltozelená

Alchemilka žltozelená

Dnes sa budeme venovať rastlinke, ktorá si vyberá miesto, kde rastie a kvitne. Zaujímavosťou je, že ju nenájdeme na znečistených miestach. Reč je o alchemilke žltozelenej. Beáta  Repíková sa stretla s  docentom Marekom Vaculíkom, ktorý pôsobí na katedre fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a súčasne v centre biológie rastlín a biodiverzity SAV v Bratislave.

Alchemilka žltozelená I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Oddávna sa používa na zosilnenie maternice počas tehotenstva pred pôrodom a tiež na menštruačné a klimakterické ťažkosti. Jej liečivú silu teda oceňujú najmä ženy. Reč je o alchemilke. Môžeme si ju zameniť za inú liečivú rastlinku? Aj na to sa opýtala Beáta Repíková docenta Mareka Vaculíka, ktorý pôsobí na katedre fyziológie rastlín Prírodovedeckej fakulty UK v Bratislave a súčasne v centre biológie rastlín a biodiverzity SAV v Bratislave.

Alchemilka žltozelená II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Alchemilka žltozelená, alchemilka, ženský plášť, nebeská rosa alebo levia laba - to sú všetko pomenovania pre trvalku, ktorá má veľmi veľa pozitívnych účinkov. Alchymilkou sme obohatili náš atlas zelenej krásy.

Autor: Beáta Repíková, Foto: wikipedia.org

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame