Plektrant a jeho liečivé účinky

Plektrant a jeho liečivé účinky

Aj dnes si, ako je dobrým zvykom v sobotnej Panoráme, zalistujeme v Atlase zelenej krásy. Vybrali sme z neho rastlinu, ktorá je menej známa, ale na Slovensku pestovaná aj používaná. Len ste možno nevedeli jej presný názov, zloženie a mnohonásobné využitie. Preto dnes pridáme informácie: Rastlina - bylina sa volá Plektrant, pestovať ju môžete v záhrade aj v byte, v črepníku a jej listy poskytujú úľavu pri viacerých ochoreniach. A ak ešte stále netušíte, o ktorej byline hovoríme, tak vám pomôžeme: Je to známy Nádchovník. Hana Michalčíková sa o ňom porozprávala s riaditeľom Centra biológie a biodiverzity SAV doktorom Jaromírom Kučerom.

Plektrant - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnom Atlase zelenej krásy poznávame rastlinu s názvom Plektrant, možno ju poznáte aj pod slovenským názvom - Nádchovník. Už sme hovorili, že nie je naša pôvodná, že sa zbiera celoročne, pestovať ju môžete voľne, v záhrade, ako ker, až do príchodu jesene, keď ju treba umiestniť na miesto bezpečnejšie voči mrazom. Vieme aj to, že ju môžeme pestovať v črepníkoch a využívať účinky jej listov celoročne. Ako - a aké má konkrétne účinky na zdravie, o tom sa Hana Michalčíková rozprávala ďalej s riaditeľom Centra biológie a biodiverzity SAV doktorom Jaromírom Kučerom.

Plektrant - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A keďže je Plektrant účinný repelent proti kliešťom, muchám a komárom, tak pridáme jeden recept:

Potrebujeme:

  • 1/2 l vody
  • 1 hrnček listov a stoniek Plektrantu
  • 1 lyžicu octu

Postup:
Akonáhle máte odvar studený, precedíte cez sitko .Vodu zvarte v menšom hrnci, pridajte lístky a stonky rastliny, kastról zakryte, vypnite plameň a nechajte uzavreté vychladnúť. Potom  pridajte lyžicu octu.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame