Okrasný krík dulovec je nenáročný na pestovanie

Okrasný krík dulovec je nenáročný na pestovanie

V Atlase zelenej krásy sa dnes zastavíme pri okrasnom kríku, ktorý nadšení záhradkári pestujú kvôli jeho výrazným sýtočerveným kvetom. Kvitne už v skorej jari, z diaľky púta pozornosť a pravdou tiež je, že ozdobí každú záhradu. Jeho názov je Dulovec a ak si myslíte, že nemá ďaleko od známejšej dule, tak nie ste ďaleko od pravdy. Dulovec japonský aj Dulovec nádherný, či Dulovec pyšný, sú kríky, ktoré sa na Slovensku udomácnili už dávnejšie, ale v súčasnosti sa tešia u nás veľkému záujmu záhradkárov. Hane Michalčíkovej o ňom viac porozprával botanik Dominik Roman Letz.

Dulovec - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Keď uvidíte na jar rozkvitnutý okrasný ker, známy pod názvom Dulovec, tak si celkom iste budete chcieť vziať na pamiatku aspoň vetvičku. Krásne, sýtočervené kvety, lákajú pozornosť každého milovníka prírody. Ide však aj o perspektívny ovocný druh, ktorý práve zažíva svoj rozmach. Poznajú ho v Poľsku, Fínsku, Švédsku a dokonca v Litve a Lotyšsku , kde ho pestujú na ploche 400 hektárov. Čím okrem krásnych kvetov dokáže ešte zaujať? Celkom iste aj plodmi. Aké sú a čo obsahujú povedal Hane Michalčíkovej botanik Dominik Roman Letz.

Dulovec - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Atlase zelenej krásy sme dnes spoznávali Dulovec , ktorý poznáme ako okrasný ker, ktorý v jarných mesiacoch rozžiari záhradu nádhernými kvetmi. Vieme už, že poznáme viacero jeho druhov, u nás je najviac pestovaný Dulovec japonský, ale aj nádherný či pyšný. Rozširovať sa začal v našich podmienkach najmä v 60. rokoch 19. storočia.

Autor: Hana Michalčíková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame