Zemežlč menšia

Zemežlč menšia

Dnes sa dozvieme o rastlinke Zemežlč menšia, ktorú by sme pre jej účinky na naše zdravie mali vyvažovať zlatom. Patrí do rodu Erythraea (erytrea), ktorý vychádza z gréckeho slova “erythros” označujúci ružovo-červenú farbu kvetov. Ďalšia možnosť vývoja názvu byliny poukazuje na zloženie slov centum, čo znamená  sto, a aurum, čo znamená zlato, čiže účinky zemežlče pre naše zdravie sú tak výrazné, že sú hodné vyváženia zlatom. Marcele Jedinákovej rastlinu priblížila odborníčka na záhradníctvo, sadovníctvo a krajinársku tvorbu Hana Štvrtinová.

Zemežlč menšia - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zaujímavé je, že zemežlč menšia, o ktorej sa v dnešnom atlase zelenej krásy rozprávame, sa vyskytuje na miestach, kde je dobrý zdroj podzemnej vody. Má rada aj vlhkejšie lúky, čo signalizuje, že v danom území je dobrá voda. A keďže je zákonom chránená, môžeme si ju vypestovať aj v domácich záhradkách. Povedala Marcele Jedinákovej odborníčka na záhradníctvo, sadovníctvo a krajinársku tvorbu Hana Štvrtinová.

Zemežlč menšia - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zemežlč menšia, o ktorej sme dnes hovorili, je teda veľkým pomocníkom pre naše trávenie, okrem iného znižuje pálenie záhy.

Autor: Marecela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame