Slovenská pôda a prístup k nej

Slovenská pôda a prístup k nej

Na treťom ročníku konferencie Vidiek žije! sa stretli malí, strední a rodinní farmári z celého Slovenska. Diskutovali o víziách pre poľnohospodárstvo, o napredovaní malých a stredných fariem a o kvalitných produktoch. Aj keď je tém, o ktorých sa dá v rámci oživovania slovenského vidieka veľa,  každý rok na konferencii rezonuje najmä jedna – možnosť prístupu k pôde. Darmo totiž budeme očakávať, že náš vidiek vďaka mladým  a zanieteným malým farmárom ožije, ak im chýba základný výrobný prostriedok  - pôda. V diskusii na túto tému Tatiana Šušková najskôr oslovila Andreja Sučanského z Čachtíc:  

1. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vidiecka platforma, ktorá vznikla v roku 2014, ktorý bol OSN vyhlásený za Medzinárodný rok rodinných fariem , sa od svojho začiatku stala na Slovensku silnou poľnohospodárskou samosprávou. Dnes združuje 27 členských organizácií a má viac ako 900 individuálnych členov. Tí sa nedávno stretli v Bratislave v Pisztoryho paláci na treťom ročníku konferencie Vidiek žije. Tatiana Šušková zaznamenala, že ústrednou témou vystúpení, ale aj kuloárnych rozhovorov je stále pôda, resp. prístup k nej. 

2. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tak verme, že aj stále viac silnejúce hlasy malých a stredných farmárov na Slovensku budú počúvané tak, aby prispievali ku zmenám, ktoré oživujú náš vidiek.

Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame