Závislosť od internetu

Závislosť od internetu

Za posledné dve desaťročia internet dramaticky zmenil svet okolo nás. Nikdy nebolo ľahšie dostať sa k potrebným informáciám, virtuálnymi cestami poznávať svet, vzdelávať sa, spájať sa s ľuďmi na opačnom konci sveta, či inak prežívať aj voľno časové aktivity. Tak ako však dokáže byť dobrým pomocníkom, vie sa stať aj zlým pánom. Tatiana Šušková vám tento týždeň v Dobrej rade poradí, ako sa nestať závislým od internetu. Odporúčania sú vhodné nielen pre deti, ale podľa Miroslava Drobného z projektu Zodpovedne.sk aj pre dospelých.  

Závislosť od internetu 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Koľko času denne prežijú vaše deti na internete? A zohráva čas strávený pred obrazovkou počítača významný vplyv na vznik závislosti od internetu? Tento týždeň v našej dobrej rade hľadá Tatiana Šušková odpoveď na túto otázku spolu s Miroslavom Drobným z projektu eSlovensko. 

Závislosť od internetu 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V dnešnej dobe je možné byť online kedykoľvek a kdekoľvek. Pripojenie na internet má väčšina detí priamo doma, internet nájdeme v školách, v mestách sú tzv. hotspoty, umožňujúce pripojenie na Wi-Fi, mobilní operátori ponúkajú pripojenie na internet cez mobilné telefóny. Deti si tak môžu aj počas vyučovania kontrolovať nové emaily či statusy, surfovať po internete alebo hrať online hry. Zdá sa vám to prehnané? Skúste len na chvíľu prerušiť spojenie Vášho dieťaťa s virtuálnym svetom. Projekt Bezinternetu to skúsil a umožnil niektorým slovenským školám zapojiť sa do mesiaca bez internetu. Tatiane Šuškovej však Miroslav Drobný povedal, že všetko sa začína práve v rodinách.  

Závislosť od internetu 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Internet, televízia, mobil, tablet, počítač, inteligentné hodinky, hracia konzola, zariadenia s pripojením na internet – to sú dnes už bežné vybavenia detských izieb. Netreba sa potom čudovať, že výsledky jednej štúdie hovoria, že deti do 6. roku života strávia v priemere celý jeden rok pred obrazovkami, či displejmi. Inak povedané – dieťa má v tomto veku viac očných kontaktov s týmito  technológiami ako so svojimi rodičmi. Bezbrehé užívanie internetu významne mení jeho psychiku detí a sociálne vzťahy a môže viesť k vzniku vážnej závislosti od internetu. Ako sa jej vyhnúť sa tento týždeň v Dobrej rade zhovárala Tatiana Šušková s Miroslavom Drobným z projektu zodpovedne.sk. 

Závislosť od internetu 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Veľa užitočných informácií o tom, ako môže byť pre naše deti internet dobrý pomocník a nie zlý pán, ale aj mnohé rady ako sa vyhnúť nebezpečným obsahom na internete nájdete na stránke zodpovedne.sk. Budúci týždeň vám poradíme, ako dieťa zodpovedne pripraviť do školy.



Autorka: Tatiana Šušková; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame