Ako sa nezničiť cvičením

Ako sa nezničiť cvičením

Aj keď tento rok asi nebudeme veľa cestovať k moru, plavkám sa nevyhneme ani doma a teraz vrcholí taká tá snaha: "schudnúť do plaviek". Chudnutie do plaviek nie je práve tou najlepšou motiváciou, ale urobiť niečo pre svoje zdravie môžeme aj cvičením, najmä - keď teraz máme na cvičenie aj viac času. Práve na to cvičenie sa pozrieme v seriáli Dobrých rád tento týždeň. Začneme rannou rozcvičkou. Radí Veronika Tirpáková z Ústavu telovýchovného lekárstva Lekárskej fakulty Slovenskej zdravotníckej univerzity. Pýta sa Marcel Hanáček.

Ako sa nezničiť cvičením 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

No... obávame sa, že nemáme veľa šancí na výhovorky, lebo tak, ako sme počuli, môže začať deň naozaj hocikto a hocikde. Keď hovoríme o cvičení, k tomu môžeme mať rôznu motiváciu. Niekto chce krajšie nohy, iný menšie brucho, ale nemali by sme zabúdať na to, že cvičiť by mal každý už len preto, aby sme mali „kondičku".

V zime sme sa menej hýbali a to je chyba. Na nedostatok pohybu sa síce nezomiera, ale vysedávaním a polehovaním si ani nepomôžeme. Tento týždeň hovoríme o cvičení. Stále je veľa tých, ktorí dookola tvrdia že teda „mal by som už začať niečo robiť" a možno vás naštartujú aj naše dobré rady. Radí Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia, pýta sa Marcel Hanáček.

Ako sa nezničiť cvičením 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priestor 2x2 metre asi všetci máme a na cvičenie nepotrebujeme ani žiadne zvláštne pomôcky. Ono tie pomôcky nie sú nevyhnutné, ale s nimi je cvičenie zábavnejšie. Určite sa dajú robiť drepy, kľuky, alebo môžete behať po schodoch, ale keď pominú aktuálne obmedzenia, skúste si nájsť nejaké skupinové cvičenie vo svojom okolí a skúste niečo nové. Je to zaujímavejšie, získate nové kontakty, vybočíte zo stereotypu a budete sa cítiť lepšie.

Ak chcete využiť čas, keď ste možno doma, máte home office, alebo chcete len tak niečo urobiť pre svoje zdravie, skúste sa začať hýbať. Po týždňoch, keď sme sedeli doma v dôsledku karanténnych opatrení mnohí odborníci pohyb veľmi odporúčajú. Ak nemáte vyslovene zdravotné problémy, pohyb vám prospeje. Stačí si správne vybrať. Radí Veronika Tirpáková, zakladateľka Slovenskej spoločnosti pre pohyb a zdravie, pýta sa Marcel Hanáček.

Ako sa nezničiť cvičením 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Veríme, že našim seriálom dobrých rád postupne škrtáme najčastejšie výhovorky z kategórie „prečo som ešte nezačal cvičiť". Častou výhovorkou je aj taká, že „aj keď som cvičil/cvičila, aj tak sa mi nepodarilo schudnúť". V posledných týždňoch sme doma viac varili, menej sme sa hýbali, lebo sme zodpovedne sedeli doma a niektorí nezodpovedne pribrali. Na toto sa pozrieme zajtra. Ak totiž máte nadváhu, zdravo sa stravujete, cvičíte a nechudnete - niečo robíte zle. Ak teda nemáte diagnostikovanú metabolickú poruchu.

Tento týždeň hovoríme o cvičení. Hýbať sa je zdravé, pohyb zlepšuje náladu, keď už bude možné skupinové cvičenie, budeme mať možnosť spoznať sa s novými ľuďmi, mali by sme sa lepšie cítiť a malo by to byť na nás vidno. Ako cvičiť tak, aby sme mali tieto výsledky? Radí Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia, pýta sa Marcel Hanáček.

Ako sa nezničiť cvičením 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zhrnuté, podčiarknuté: priberáme preto, lebo jeme veľa a hýbeme sa málo. Ak to chceme zmeniť, musíme to robiť naopak. Mnohí sme sa možno v posledných týždňoch viac prechádzali v prírode - to je síce fajn, ale na výraznejšie výsledky je to málo. Keď chceme schudnúť, pri behu sa musíme zadýchať a musíme sa poriadne potiť. Keď chce niekto zhodiť 20 kíl, musí sa pripraviť na to, že to nebude jednoduché a „bude to bolieť". A ešte jedna rada na záver: počuli ste, že hlad je prezlečený smäd? Ak máte večer pocit hladu, nakúpte si čaje a namiesto vyjedania chladničky sa napite. Toto takisto funguje.

Aj vy ste si všimli, že ste počas karantény pribrali? Síce sme sa prechádzali viac ako inokedy, ale začali sme viac variť a keďže sme boli doma, jedli sme pravidelnejšie. Stravu sme teda zmenili, ale zmenili sme aj výdaj energie? Netvrdím, že by sme mali vyraziť rovno do fitka - napokon stále to nie je celkom jednoduché kvôli karanténnym opatreniam, ale cvičiť sa dá hocikde a veľmi rôznorodo. Pokračuje Veronika Tirpáková z Centra aktívneho starnutia, pýtal sa Marcel Hanáček.

Ako sa nezničiť cvičením 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Ešte máme pre vás jeden prepočet. Počuli sme, že by sme mali denne urobiť 10 tisíc krokov. Aby ste si to vedeli predstaviť, to je nejakých 7 kilometrov pešej chôdze. A je to približne toľko energie, koľko spálime keď vyjdeme peši 15 poschodí. Ak chcete, aby tých 10 tisíc krokov malo čo najlepší efekt, choďte čo najrýchlejšie, aby ste sa zadýchali a nespomaľujte. To je to minimum, ktoré určite zvládnete aj v čase obmedzeného prístupu do fitnesscentier.

Na budúci týždeň zmeníme tému, budeme hovoriť o chudnutí.

 

Autor: Marcel Hanáček; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame