Ako prežiť v lese

Ako prežiť v lese

Počas minulých mesiacov možno viacerí z nás prišli na chuť pobytu v prírode a odhalili jej čaro. Tohtoročnú dovolenku sa zrejme mnohí rozhodujeme stráviť doma. Netreba ani veľa financií a dobrodružstvo, ktoré ocenia aj deti, môže byť zaručené napríklad niekoľko dňovým pobytom v lese. Tento týždeň vám budeme radiť, ako tam prežiť. Iveta Pospíšilová oslovila viacerých skautov, pretože naučiť sa zvládnuť pobyt v prírode a zároveň ju chrániť je jedným z kľúčových programových cieľov skautingu. V prvej časti radí vodca 52. zboru svätého Juraja v Dubnici nad Váhom Martin Bútora.

Ako prežiť v lese 1 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Tento týždeň sa v dobrej rade chystáme na pobyt v lese. Môže to byť jeden celý deň alebo aj niekoľko vrátane spánku v prírode. Iveta Pospíšilová sa pýtala viacerých skautov. Dnes radí Gordon, vodca 69.zboru Milana Rastislava Štefánika, občianskym menom Kamil Ftáčnik. Ako sa správať v lese?

Ako prežiť v lese 2 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Dobrej rade sa aj dnes chystáme do lesa. Už sme si zbalili batoh a v ňom nezabudli ani na lekárničku, pršiplášť a nepremokavé oblečenie. Pripravili sme si pohodlnú turistickú obuv a premýšľame aj o tom, ako budeme v lese nocovať. Iveta Pospíšilová zisťovala od vodcu 52. zboru svätého Juraja v Dubnici nad Váhom Martina Bútoru.

Ako prežiť v lese 3 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Či ideme na jeden deň, či na viac, ak chceme stráviť čas najmä v prírode, mimo civilizácie, potrebujeme si zobrať aj zásoby jedla. Čo je najvhodnejšie sa Iveta Pospíšilová pýtala skúsených skautov zo 69. Zboru Milana Rastislava Štefánika v Malackách. Prvý radí zborový vodca Gordon Kamil Ftáčnik.

Ako prežiť v lese 4 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Mobilný signál v prírode nemáme vždy zaručený. Spoliehať sa teda iba na navigáciu v mobile nemôžeme. Mali by sme sa vedieť čítať aj v tlačenej papierovej mape.Iveta Pospíšilová sa na to, ako sa orientovať prípadne aj bez mapy, pýtala skautov zo 69. zboru Milana Rastislava Štefánika v Malackách. Prvá radí roverka so skautským menom Panda.

Ako prežiť v lese 5 Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pri prechádzkach lesom treba dávať pozor aj pod nohy. Nielen na kamene, či vyčnievajúce zvyšky pňov, ale aj na jedovaté hady, v našich končinách vretenice. Ak budeme opatrní, no súčasne aj odvážni, môžeme v prírode zažiť nádherné dobrodružstvá. Budúci týždeň budeme pestovať kvety, ale trocha inak.

Autorka: Iveta Pospíšilová; Ilustr. foto: Pixabay

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame