Vzduch v interieri

Vzduch v interieri

V priebehu jediného dňa sa každý z nás nadýchne až 20 000-krát. Priemerne človek spotrebuje denne viac ako 15 kg vzduchu, čo je niekoľkonásobne viac ako množstvo vody a potravín za rovnakú dobu.

Každého z nás celkom zaujíma to, čo denne je. Zaujímame sa aj o to, aký vzduch dýchame? Je ovzdušie, v ktorom sa pohybujeme čisté a zdraviu neškodné? Aký vplyv má kvalita vzduchu, ktorý dýchame na naše zdravie a existujú spôsoby ako vzduch ktorý dýchame zlepšiť?

Aj na tieto otázky budeme hľadať tento týždeň odpovede v Dobrej rade s Tatianou Šuškovou. Prečo to je dôležité hovorí Miloš Antecký zo slovenskej spoločnosti Germ, ktorá vyvíja vlastné zariadenia na filtráciu, čistenie a dezinfekciu.

Vzduch v interieri: Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Dobrej rade sa tento týždeň zameriavame na kvalitu vzduchu v interiéri a radíme ako ju čo najviac zlepšiť.  V bežných podmienkach v ňom prežívame viac ako 80% nášho času a vďaka pandémii je tento podiel ešte vyšší. Je preto dôležité, aby vzduch v budovách, v ktorých žijeme a pracujeme nenarúšal naše zdravie ani psychickú pohodu. Viete však, že vo vnútorných priestoroch dýchame znečistenejší vzduch ako vonku?  Viac povie Tatiana Šušková:

Vzduch v interieri: Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čím viac kúrime, tým máme síce doma teplejšie, ale teplý vzduch absorbuje viac vlhkosti, čoho dôsledkom je nižšia relatívna vlhkosť vzduchu.

To je aj jedna z príčin,  prečo, aj napriek tomu, že sme v teple máme práve v zimnom období máme vyšší výskyt respiračných infekcií, viróz i niektorých alergií.

Aj preto sa v dnešnej Dobrej rade budeme s Tatianou Šuškovou venovať vlhkosti vzduchu v interiéroch. Podľa Miloša Anteckého zo slovenskej spoločnosti Germ, ktorá vyvíja vlastné zariadenia na filtráciu, čistenie a dezinfekciu vlhkosť vzduchu doposiaľ nie je parametrom, ktorý ľudí veľmi zaujíma. 

Vzduch v interieri: Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Väčšiu časť dňa prežijeme v budovách – doma, na pracovisku a keď sa dalo alebo sa bude dať v školách, v obchodných centrách, kaviarňach či reštauráciách....

Pre mnohých z nás môže byť prekvapujúci fakt, že ovzdušie v uliciach miest s priemernou premávkou by mohlo byť v skutočnosti čistejšie ako vo našej obývačke.
 
Aj preto sme sa tento týždeň v Dobrej rade zamerali na zlepšovanie kvality ovzdušia v interiéroch.

Už sme sa dozvedeli niečo viac o tom, čo je príčinou znečisteného vzduchu doma či na pracovisku, o správnej teplote a optimálnej vlhkosti a dnes sa Tatiana Šušková porozpráva s Milošom Anteckým  zo slovenskej spoločnosti, ktorá vyvíja vlastné zariadenia na filtráciu, čistenie a dezinfekciu o pomocníkoch, ktorý môžu vzduch v miestnostiach prečistiť.

Vzduch v interieri: Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V súčasnosti hádam neexistuje viac skloňované slovo ako dezinfekcia.
Potreba pravidelne čistiť domácnosť, pracovisko i predmety, ktoré denne používame, je stále veľmi aktuálna. V Dobrej rade sme sa tento týždeň zaujímali o kvalitu vzduchu v interiéri a tak Tatianou Šuškovú zaujímalo či sa dá dezinfikovať, respektíve sterilizovať aj vzduch. Slovenskú spoločnosť, ktorá vyvíja vlastné zariadenia na filtráciu, čistenie a dezinfekciu, ktorú zastupuje Miloš Antecký ponúka aj takéto riešenia.

Vzduch v interieri: Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dezinfekcia vzduchu ozónom patrí k najúčinnejším spôsobom sterilizácie aj vzduchu, okrem nej sa dá ešte na tento účel využívať prístroj s UV - C žiarením. Tu však treba mať na pamäti, že UV-C svetlo vo vnútri akéhokoľvek germicídneho prístroja musí byť kvalitné. Kvalitné prístroje však majú potrebné certifikáty.

A to bola posledná informácia z tohto týždňovej Dobrej rady, v ktorej sa Tatiana Šušková zaujímala o to ako zlepšiť kvalitu vzduchu vo vnútorných priestoroch. Na budúci týždeň budeme využívať služby advokátov.

Autorka: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame