Tajomstvo dobrého čaju

Tajomstvo dobrého čaju

Hovorí sa, že človek nemusí všetko vedieť, stačí, keď bude vedieť, kde môže potrebné informácie získať. Tento týždeň vám chceme poodhaliť tajomstvo dobrého čaju. Inými slovami, poradíme vám, ako si dobrý čaj pripraviť. Viera Horáková oslovila odborníčku na čaje, Marianu Veselú.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čaj je nápoj pripravovaný obvykle lúhovaním lístkov rastliny čajovníka v horúcej vode. Názvom čaj sa označujú aj samotné lístky. Označenie čaj sa bežne využíva aj pre iné odvary a nálevy z rôznych rastlín a bylín, prípadne sušeného ovocia. My vám dnes poradíme, v čom je výhoda vrecúškových čajov. Viera Horáková sa zhovárala s odborníčkou na čaje, Marianou Veselou.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zelený čaj je nápoj pripravovaný z neoxidovaných čajovníkových listov. Najobľúbenejším je v Číne a Japonsku, kde jeho spotreba výrazne presahuje spotrebu čierneho čaju. Čínsky zelený čaj má lahodnú chuť a vôňu a veľmi silné fyziologické účinky. V čom sú ďalšie výhody?

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Ľadové čaje sú rovnako ako tie teplé, celosvetovo rozšírené a veľmi obľúbené, zvlášť v lete. Ice Tea, alebo ak chcete ľadový čaj, sa začal objavovať v Amerike už v 60. rokoch 19. storočia. Možno vás to prekvapí, ale aj ľadový čaj má svoj deň. Vlastne, čo deň?! Ľadový čaj je v súčasnosti taký  populárny, že mu patrí celý jeden mesiac. V Amerike totiž mesiac jún stanovili ako mesiac ľadového čaju.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvá vec, ktorá môže o kvalite čaju vypovedať, je forma, v akej sa predáva. Vo vrecúšku alebo sypaný. Samozrejme aj porciovaný čaj môže byť kvalitný. Niektoré vrecúška obsahujú len čajový prach, čaje sú dochucované umelými arómami, farbené umelými farbivami, často veľmi presušené. Pokiaľ premýšľate o čajoch kvalitných, ktoré okrem zahnania smädu vnesú do vášho života radosť, zamerajte sa na sypané. Aj medzi nimi nájdete rozdiely. V akostných triedach, cene, skladovaní.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.


Autorka: Viera Horáková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame