Poruchy vývinu reči

Poruchy vývinu reči

Dojčenie bábätiek je najmä podľa pediatrov, tým najlepším, čo im  mamičky môžu odovzdávať do ďalšieho života. Kedy však samotné dojčenie nestačí? Práve o tom sa v dnešnej dobrej rade pozhovárala Janka Bleyová s doktorkou Barborou Bunovou z Ambulancie klinickej logopédie v Skalici, odbornou  garantkou kurzov klinickej logopédie pre rodičov detí predškolského veku s narušeným vývinom reči.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Existujú desiatky logopedických diagnóz u detí a ako včera zdôraznila doktorka Barbora  Bunová z Ambulancie klinickej logopédie v Skalici, dôležitý je vek dieťaťa. V štyroch rokoch by už totiž dieťa malo plynule rozprávať bez „artikulačných zádrheľov.“ Úspešná liečba porúch reči u dieťaťa – tak ako pri iných zdravotných problémov - závisí najmä od včasného podchytenia poruchy. Pokračuje Janka Bleyová.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nezrozumiteľná artikulácia, šušľanie, maznavý prejav malého dieťaťa môže spočiatku vyzerať veľmi milo. Horšie však je, ak rôzne poruchy reči, v úvodzovkách, rastú s dieťaťom až do jeho školského veku. Vtedy sa už rodičia a starí rodičia prestávajú usmievať – sú odhodlaní vyhľadať odbornú pomoc klinického logopéda. Ale to je už parketa pre doktorku Barboru  Bunovú z Ambulancie klinickej logopédie v Skalici a moju kolegyňu – Janku Bleyovú.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Predpokladám, že každý rodič túži, aby jeho dieťa bolo zdravé, obratné a aby sa vedelo správne vyjadrovať. Lenže, aj v prípade logopedických zásad platí, že menej je niekedy viac. A viac už moja kolegyňa Janka Bleyová s doktorkou. Barborou Bunovou z Ambulancie klinickej logopédie v Skalici, odbornou  garantkou kurzov klinickej logopédie pre rodičov detí predškolského veku s narušeným vývinom reči.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

„Logopedické dobré rady“ pre vás tento týždeň - pripravovala Janka Bleyová s doktorkou Barborou Bunovou z Ambulancie klinickej logopédie v Skalici. Od pondelka sa budeme venovať zdobeniu kraslíc.

Autor: Janka Bleyová, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame