Ako ozdobiť veľkonočné vajíčka na rôzne spôsoby

Ako ozdobiť veľkonočné vajíčka na rôzne spôsoby

Tento týždeň sa budeme venovať krehkej veľkonočnej kráse, ktorá môže ozvláštniť aj vaše domácnosti. Michal Herceg vám postupne predstaví rôzne spôsoby zdobenia vajíčok. Začíname vo Vajnoroch s Vierou Slezákovou zo spolku Podobenka. Vajíčka s bielou škrupinkou budeme oblepovať farebnou bavlnkou. Najprv treba vyvŕtať dierky a vajíčko vyfúknuť.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Majsterka ľudovej umeleckej výroby Júlia Vlčková z Častkoviec sa už 29 rokov venuje vyškrabávaným krasliciam. Tradičné ľudové motívy obohatila aj o svoje vlastné nápady. Pri práci sa jej osvedčili kupované vajíčka s pevnejšou škrupinkou. Michal Herceg sa dozvedel najprv to, aké dôležité je do vajíčka urobiť správne dierky.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Soňa Belokostolská je majsterkou ľudovej umeleckej výroby v zdobení kraslíc batikovaním. Takýmto spôsobom sa vajíčka zdobili a zdobia napríklad v Domaniži neďaleko Považskej Bystrice. Ako sa dozvedel Michal Herceg, tieto kraslice sa nemaľujú, ale píšu. Preto na ne potrebujete špeciálny nástroj, takzvanú pisárku.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Majsterka ľudovej umeleckej výroby Anna Valterová z Bratislavy, s ktorou sa porozprával Michal Herceg, tvorí krásne drôtované kraslice. Potrebuje na ne vajíčka s pevnou škrupinkou. Okrúhle dierky do vajíčka vŕta obyčajnou skrutkou s priemerom 3-4 mm. Začína vždy čistením a odmastením vajíčka.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Od pondelka sme si už spolu vyrábali kraslice bavlnkové, vyškrabávané, batikované aj drôtované. Existujú však aj všelijaké iné. Na tie tradičné ľudové sa spolu s Radoslavou Janáčovou z Múzea ľudovej umeleckej výroby v Stupave pozrel Michal Herceg.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Do veľkonočných sviatkov ešte pár dní ostáva, ale je už najvyšší čas si nejaké kraslice zaobstarať alebo vyrobiť. Veríme, že tento týždeň sme vám ponúkli dostatok inšpirácií. No a o týždeň sa budeme inšpirovať tým, čo všetko by sme mali mať na veľkonočnom stole.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame