Tento týždeň sa budeme venovať krehkej veľkonočnej kráse, ktorá môže ozvláštniť aj vaše domácnosti. Michal Herceg vám postupne predstaví rôzne spôsoby zdobenia vajíčok. Začíname vo Vajnoroch s Vierou Slezákovou zo spolku Podobenka. Vajíčka s bielou škrupinkou budeme oblepovať farebnou bavlnkou. Najprv treba vyvŕtať dierky a vajíčko vyfúknuť.
Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Majsterka ľudovej umeleckej výroby Júlia Vlčková z Častkoviec sa už 29 rokov venuje vyškrabávaným krasliciam. Tradičné ľudové motívy obohatila aj o svoje vlastné nápady. Pri práci sa jej osvedčili kupované vajíčka s pevnejšou škrupinkou. Michal Herceg sa dozvedel najprv to, aké dôležité je do vajíčka urobiť správne dierky.
Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Soňa Belokostolská je majsterkou ľudovej umeleckej výroby v zdobení kraslíc batikovaním. Takýmto spôsobom sa vajíčka zdobili a zdobia napríklad v Domaniži neďaleko Považskej Bystrice. Ako sa dozvedel Michal Herceg, tieto kraslice sa nemaľujú, ale píšu. Preto na ne potrebujete špeciálny nástroj, takzvanú pisárku.
Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Majsterka ľudovej umeleckej výroby Anna Valterová z Bratislavy, s ktorou sa porozprával Michal Herceg, tvorí krásne drôtované kraslice. Potrebuje na ne vajíčka s pevnou škrupinkou. Okrúhle dierky do vajíčka vŕta obyčajnou skrutkou s priemerom 3-4 mm. Začína vždy čistením a odmastením vajíčka.
Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači. Od pondelka sme si už spolu vyrábali kraslice bavlnkové, vyškrabávané, batikované aj drôtované. Existujú však aj všelijaké iné. Na tie tradičné ľudové sa spolu s Radoslavou Janáčovou z Múzea ľudovej umeleckej výroby v Stupave pozrel Michal Herceg.
Piatok
Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.
Do veľkonočných sviatkov ešte pár dní ostáva, ale je už najvyšší čas si nejaké kraslice zaobstarať alebo vyrobiť. Veríme, že tento týždeň sme vám ponúkli dostatok inšpirácií. No a o týždeň sa budeme inšpirovať tým, čo všetko by sme mali mať na veľkonočnom stole.