Ako zbierať kuchynský odpad

Ako zbierať kuchynský odpad

Povinnosť zabezpečiť triedený zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu z domácností mali samosprávy po celom Slovensku od 1.1.2021. Pre Košice a Bratislavu vďaka spaľovniam existovala výnimka, ktorá sa končí 1. januára 2023. Hlavné mesto sa rozhodlo zapájať do tohto typu triedenia odpadu jednotlivé mestské časti postupne. Tatiane Šuškovej povedala viac manažérka externej komunikácie spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu Bratislava Zuzana Balková.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hoci je konečný termín zavedenia zberu kuchynského odpadu pre Bratislavu 1.1.2023 hlavné mesto sa rozhodlo vzhľadom na počet obyvateľov a komplexnosť procesu zavádzať tento druh zberu do mestských častí postupne. Tatiana Šušková sa so Zuzanou Balkovou zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu zhovára najskôr o tom, čo všetko vlastne kuchynský odpad je.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Už v siedmich mestských častiach sa obyvatelia hlavného mesta naučili chodiť ku kontajnerovému stanovišťu s košíkom alebo len so samotným vreckom k hnedej zbernej nádobe na zber kuchynského odpadu. V dvoch ďalších - v Novom Meste a v Ružinove sa to práve učia a do 1.1. 2023 to budú vedieť všetci obyvatelia. Teda všetci tí, ktorí sa do tohto typu zberu chcú zapojiť. Tatianu Šuškovú v dnešnej Dobrej rade najskôr zaujímalo aký je rozdiel medzi bytovými a rodinnými domami. Odpovedá Zuzana Balková zo spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu a.s Bratislava.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aj preto pri jeho zbere patria medzi najčastejšie obavy ľudí - strach zo zápachu, hniloby, plesní či výskytu mušiek. Zuzana Balková zo spoločnosti OLO – Odvoz a likvidácia odpadu a.s. Tatiane Šuškovej však potvrdila, že pri správnom dodržiavaní procesov zberu sa týmto obavám vyhneme.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Prvé výsledky v zbere kuchynského odpadu, ktoré doteraz hlavné mesto naštartovalo v siedmych mestských častiach a pokračuje ďalej hovoria o tom, že priemerne sa do zberu kuchynského odpadu zapojilo takmer 91 % obyvateľov rodinných domov. Pokiaľ ide o bytové domy, tak je to 57 %. Od začiatku projektu - od októbra 2021 do konca júna 2022 - sa vyzbieralo z kuchýň 765 ton odpadu. Ľudia teda majú o tento druh triedenia záujem. Záverečné rady ako na to vám v poslednej časti Dobrej rady ponúknu Tatiana Šušková a Zuzana Belková zo spoločnosti OLO – Odvoz a likvidácia odpadu a.s.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Bratislave môžeme z kuchynského odpadu získať až 16 000 ton kompostu ročne, čo je množstvo, ktoré obohatí 534 hektárov pôdy. Jeho triedením a kompostovaním len v hlavnom meste zabránime úniku viac ako 23 000 ton oxidu uhličitého ročne a kuchynský bioodpad spracovaný na kompost pomáha predchádzať aj úniku skleníkových plynov z pôdy do ovzdušia. To sú zaujímavé čísla, ktoré hovoria o veľkých benefitoch zberu navonok obyčajných šúp zo zeleniny a ovocia, či nevábne vyzerajúcich zvyškov obeda.  

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame