Aby oči zostali zdravé

Aby oči zostali zdravé

Oko je mimoriadne komplikovaný orgán. Údajne má v sebe až 200 miliónov súčastí na to, aby sme svet okolo seba vnímali jasne a bez problémov. Aj preto je dôležité venovať očiam pozornosť a nezačať ich vnímať, až keď prídu problémy s videním. Aj o tom budú tento týždeň naše dobré rady. Presnejšie: rady odborníčky - očnej chirurgičky Adriany Smorádkovej z očnej kliniky Neovízia v Bratislave. Pýta sa Janka Bleyová.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Múdri ľudia tvrdia, že všetko so všetkým súvisí. Výnimkou nie sú ani oči. Jeden príklad za všetky: ak po svojej láske „hádžete zamilované pohľady“ – vaše zreničky sa zväčšia až o 45%. Ako je to však v prípade infekcií, alebo jedál, ktoré konzumujeme – súvisia so zdravím očí? Očnej chirurgičky Adriány Smorádkovej sa pýta Janka Bleyová.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pália, svrbia a sú červené, ako „po prehýrenej noci“. Aj takú podobu môže mať syndróm suchých očí. Z čoho tento nepríjemný pocit vzniká a ako si môžeme pomôcť sami? V rozhovore s Jankou Bleyovou vám všetko vysvetlí a poradí - očná chirurgička Adriana Smorádková.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedci zistili, že až 80% našich spomienok súvisí s tým, čo sme videli. Na druhej strane: až 80% zrakových chýb sa dá vyliečiť. Samozrejme, ak ich lekári odhalia včas. A to sme vlastne už pri téme, ktorej sa v dobrých radách venuje Janka Bleyová s očnou chirurgičkou MUDr. Adrianou Smorádkovou. Reč bude totiž o preventívnych očných prehliadkach.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Priemerne žmurkáme 12-krát za minútu, teda približne 10 000-krát za deň, no a v stresovej situácií, alebo nebezpečenstve, automaticky zavrieme oči. Je to prirodzené a istým spôsobom je to obranná reakcia organizmu. Sú však úrazy, ktorým oči automaticky - akosi nevedia zabrániť. V dobrých radách pokračuje očná chirurgička MUDr. Adriana Smorádková z očnej kliniky Neovízia v Bratislave. Rozpráva sa s ňou Janka Bleyová.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobré rady o tom, ako si udržať zdravé oči, tento týždeň pre vás pripravovala Janka Bleyová s očnou chirurgičkou MUDr. Adrianou Smorádkovou.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame