Ako sa správne saunovať

Ako sa správne saunovať

V Dobrej rade sa budeme tento, už chladnejší, týždeň pokúšať zohriať si organizmus, zrelaxovať, ale aj posilniť imunitu... Takéto príjemné benefity ponúka saunovanie. Oveľa skôr ako sa aj v našich zemepisných šírkach stalo samozrejmosťou, začala so saunovaním ,ešte ak dieťa, aj Miroslava Verešvárska. Tento „dobrý zvyk“ ju neopúšťa už desiatky rokov. Navštevuje sauny nielen doma, ale aj v zahraničí a zaujímavosti o saunovaní, ale tiež kvalitu sáun hodnotí aj na internetovom portáli. V dnešnej rýchlej dobe je podľa nej sauna jedno z mála miest, kde si vieme dokonale vyčistiť hlavu. Tatianu Šuškovú zaujímalo aké zdravotné benefity tento spôsob relaxu ponúka.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Terapiu teplom využívali už starí Gréci, Rimania a Mayovia. Dnes sú sauny súčasťou mnohých kultúr a pre každú sú rituály saunovania niečím špecifické - fínske drevené domčeky s ochladením sa v jazere, ešte horúcejšie suché švédske „batsu“, či sauny ako súčasť kúpeľných domov „sento“ v Japonsku. A dnes už nájdeme rôzne typy sáun aj na Slovensku v podobe pestrých saunových svetov v rôznych welness zariadeniach. Moderná medicína dáva za pravdu historickej skúsenosti a dnes potvrdzuje celý rad účinkov tejto príjemnej relaxačnej aktivity na zdravie – aj telo, aj myseľ. Tatianu Šuškovú v Dobrej rade s Miroslavou Verešvárskou zaujímalo, čo sa deje v našom tele počas saunovania.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Tento týždeň v Dobrej rade radíme ako sa správne saunovať. Pre niektorých ľudí je saunovanie už bežnou súčasťou životného štýlu, sú však aj takí, ktorí do sauny ešte nevstúpili. A tí by mali poznať pravidlá zdravého a správneho saunovania, aby neprekazili oddych a regeneráciu druhých. Pretože v saune zväčša nie sme sami. Svoje špecifiká a postup má už vstup do sauny. Tatiane Šuškovej povedala viac odborníčka na saunovanie Miroslava Verešvárska.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zimné chladné dni sú ako stvorené ísť sa niekam vyhriať a zrelaxovať po fyzickej aj psychickej stránke. Celý týždeň sa v Dobrej rade presviedčame, že vhodným miestom by mohla byť sauna. Už sme si povedali o zdravotných benefitoch saunovania, poradili sme ako so saunovaním začať, aj ako sa pri prvých pokusoch správať podľa saunovej etikety – otázkou zostáva aký typ sauny si zo širokej ponuky vybrať? Tatiana Šušková ju položila odborníčke na saunovanie Miroslave Verešvárskej.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Aké účinky má saunovanie na naše psychické aj fyzické zdravie, ako správne začať so saunovaním, ako sa v saune správať, aký typ sauny si podľa vlastných preferencií vybrať...
Dobrá rada Tatiany Šuškovej nás tento týždeň nielen zohrieva, ale aj posilňuje v týchto dňoch tak potrebnú imunitu...  Ako však spoznať kvalitu samotnej sauny? Miroslava Verešvárska za roky poznávania sáun doma aj v zahraničí vie ponúknuť parametre hodnotenia ich kvality.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

A ak zaradíte saunovanie ako súčasť svojho životného štýlu, tak budete mať so zdravím celkovo oveľa menej problémov. Dobrú radu o saunovaní tento týždeň pripravila Tatiana šušková s Miroslavou Verešvárskou z portálu Dobrá sauna. Budúci týždeň vám budeme radiť aj ako si správne pripraviť vianočnú rybu, ako ju skladovať, čistiť či filetovať.

Autor: Tatiana Šušková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame