Zásady duševného zdravia

Zásady duševného zdravia

Mnohí z nás po absolvovaní kurzu prvej pomoci dokážu zastaviť silné krvácanie, poskytnúť umelé dýchanie, či ošetriť popáleninu. Obrazne povedané – telu vieme pomôcť, ale čo ak sa začne rúcať duševné zdravie? V tomto prípade jednoznačne platí, že jednoduchšie je duševným problémom predchádzať, ako neskôr  hasiť požiar.  Aj preto sa Janka Bleyová  v dobrých radách zameriava najmä na prevenciu. Najskôr ju však zaujímalo, čo v sebe skrýva pojem „duševné zdravie“...? zamýšľa sa jej spolubesedník  psychiater Michal Turček.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Hygiena je nespochybniteľnou a dôležitou súčasťou nášho života. Možno od pandémie korona vírusom ešte dôležitejšia, ako v minulosti. Odborníci na duševné zdravie nás však často upozorňujú, aby sme nezabúdali ani na psychohygienu. Dá sa však duša umývať? Máme na ňu účinné saponáty...? S trochou nadnesenia sa Janka Bleyová opýtala psychiatra Michala Turčeka.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Vedci už dávno dokázali, že spánkový deficit má negatívny vplyv aj na imunitu človeka. Slabá imunita sa zase odzrkadlí na vzniku ochorení tela, ale zákonite trpí aj  „ľudská duša...“ Nie každý však dokáže zaspať - ako sa hovorí „spánkom spravodlivých“ len čo si položí hlavu na vankúš. Sú takí, ktorým nepomôže, ani ono povestné rátanie ovečiek – jednoducho nezaspia, len sa v posteli bezmocne prevaľujú z boka na bok. Dnes si teda Janka Bleyová a psychiater Michal Turček na mušku zobrali práve spánok.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Janka Bleyová s psychiatrom Michalom Turčekom, vám už sprostredkovali zopár dôležitých zásad, ako si udržať duševné zdravie v dobrej kondícii. Problémom je, že „nám chýba čas“. Nemáme ho na stretnutia s priateľmi, či známymi, nemáme ho dokonca, ani na svoje záľuby a koníčky... Spomínaný odborník v štúdiu, má však iný názor.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Možno vás Janka Bleyová s Michalom Turčekom v poslednej časti dobrých rád o tom, ako si udržať nielen fyzickú, ale i psychickú kondíciu – dnešnou témou - trochu prekvapia. Reč totiž nebude,  ani o udržaní si optimálnej hmotnosti, ani o tom, aký pohyb nám najlepšie okysličí bunky v tele, či aké hobby dokáže v človeku vyvolať dobrú náladu. Dnešná rada bude totiž o niečom, čo ovplyvňuje každého z nás bez ohľadu na vek, pohlavie, alebo sociálne postavenie. Ak netušíte, kam mierim – počúvajte, dozviete sa.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Dobré rady o tom, ako si udržať kvalitné duševné zdravie - pre vás tento týždeň  pripravovala Janka Bleyová s psychiatrom MUDr. Michalom Turčekom.
Od pondelka iné obsadenie – iná téma, budeme odhaľovať liečivé účinky rôznych rastlín.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame