Ako správne kváskovať

Ako správne kváskovať

Mnohí ľudia si pečú kváskový chlieb a pečivo doma najmä kvôli jeho zdravotným benefitom. Nie vždy sa však podarí upiecť nadýchaný chlebík podľa našich predstáv. Preto si tento týždeň v dobrej rade povieme ako dosiahnuť čo najlepšie výsledky pri pečení s kváskom. Čo je to vlastne kvas?- sa opýtala Marcela Jedináková certifikovanej pekárky a lektorky kváskového pečenia Petronely Burianovej.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čoraz väčšej obľube sa teší doma upečený kváskový chlieb alebo slané, či sladké pečivo.  Avšak, nadýchanú striedku docielime len pri dodržaní osvedčených  postupov pri príprave. Základom je samozrejme kvalitný silný kvások a o detailoch ako pracovať s múkami a časom sa Marcela Jedináková dozvedela od certifikovanej pekárky a lektorky kváskového pečenia Petronely Burianovej.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Čoraz väčšej obľube sa teší doma upečený kváskový chlieb alebo slané, či sladké pečivo. Okrem múky a vody pri pečení s kvasom používame aj ďalšie suroviny ako cukor, či soľ. Na čo si dať pri ich použití pozor sa Marcela Jedináková dozvedela od certifikovanej pekárky a lektorky kváskového pečenia Petronely Burianovej.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Výhodou kváskového pečenia je, že si môžeme upiecť chlieb podľa toho aký nám vyhovuje a podľa našej chuti. A ak chceme mať pečivo zdravšie, pridáme si do cesta zdravšie múky, čím si vieme zvýšiť aj výživovú hodnotu pečiva. K zdravým múkam patria aj menej známe, ako napríklad kamutová, aurora, timilia, či alicorno múka. U nás je najviac používaná špaldová a ražná múka, z ktorej sa pečie chutný ražný chlieb. Vysvetľuje Marcele Jedinákovej certifikovaná pekárka a lektorka kváskového pečenia Petronela Burianová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počas kovidového obdobia, keď sme boli nútení byť viac sebestační, začali mnohí ľudia doma kváskovať, teda piecť domáci kváskový chlieb alebo pečivo. Mnohí v pečení našli svoju vášeň a pokračujú dodnes. Už vieme, že ak chceme upiecť krásne nadýchaný voňavý chlieb aj v domácich podmienkach, potrebujeme silný kvások, múku a vodu. Dôležité je poznať aj správnu technológiu pečenia, čo súvisí aj s vhodnými nádobami na pečenie chleba. Certifikovaná pekárka a lektorka kváskového pečenia Petronela Burianová o tom viac povedala Marcele Jedinákovej.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pravdu povediac, akýkoľvek chlebík sa vám viac alebo menej podarí doma upiecť, je ten najlepší, lebo je váš. Je jedinečný, zo surovín podľa vášho výberu a plný lásky, ktorú doňho vloží každá domáca pekárka. Aj preto vás tento týždeň k pečeniu s kváskom inšpirovala certifikovaná pekárka a lektorka kváskového pečenia Petronela Burianová. Kedy zvládneme ochorenie doma a kedy je nevyhnutné navštíviť lekára – poradíme od pondelka. A pridáme ďalšie rady – tie starých mám i odborníkov.

Autor: Marcela Jedináková

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame