Ako zvládať stres

Ako zvládať stres

Podľa aktuálnych prieskumov, až sedem z desiatich Slovákov - podlieha stresu. Aj flegmatikom je jasné, že žijeme v časoch, kedy sa stresu nemožno celkom vyhnúť. Dôležité však je - vedieť s ním narábať tak, aby nás nezlikvidoval. Psychológ Marek Madro - zakladateľ a riaditeľ projektu Internetová poradňa pre mladých IPčko - vám práve v súvislosti so stresom - ponúkne aspoň niekoľko užitočných informácií a rád. Janka Bleyová  sa však najskôr pýtala Bratislavčanov, ako sú so stresom na tom oni.

Pondelok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Slovo stres sa stalo v modernej dobe bežnou súčasťou nášho slovníka. Prežívame ho  doma, v práci, v partnerských vzťahoch, pri výchove detí, pri vybavovaní každodenných povinností, dokonca aj vo voľnom čase, kedy by sme mali „vypnúť a regenerovať svoje sily“. Občas však, akoby sa do stresu „primiešala aj úzkosť“. Aký je rozdiel medzi stresom a úzkosťou....? Janka Bleyová aj túto otázku adresovala uznávanému psychológovi Marekovi Madrovi.

Utorok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Spomeniete si kedy ste sa naposledy - tak od srdca zasmiali? A dokázali by ste hneď – takto na počkanie vymenovať aspoň 3 veci, ktoré vás dokážu potešiť a  spôsobiť vám nefalšovanú radosť? Len pripomínam, že v súvislosti s radami, ako zvíťaziť nad stresom,  predchádzajúce otázky nie sú vôbec samoúčelné. Napokon, započúvajte sa do slov uznávaného psychológa Mareka Madra, ktorý  takto zareagoval na otázku Janky Bleyovej - čo by človek mal urobiť, ak zistí, že prestáva bezchybne fungovať, pretože sa ho zmocnil stres.

Streda Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Počet ľudí na svete predstavuje neuveriteľné číslo: je nás 8 miliárd. Jedným dychom však treba dodať, že každý človek z tejto „masy“ je neopakovateľný a jedinečný. Aj preto naše dobré rady s psychológom Marekom Madrom - o tom ako zvládať stres - sú „iba akýmsi hľadaním tej správnej cesty“, ktorá pomôže práve vám. Pokračuje Janka Bleyová.

Štvrtok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Riaditeľ Internetovej poradne pre mladých IPčko, uznávaný psychológ Marek Madro - v dobrých radách už zdôraznil, že vedieť pracovať so stresom, znamená poznať sám seba. Poznať nielen spúšťače, ktoré v nás vyvolajú stres, ale poznať aj spôsoby, ktoré nám pomôžu „vypustiť paru“. Pre niekoho je to pohyb, pár cvikov, pre iného dýchanie, prechádzka, alebo hoci rozhovor s človekom, pred ktorým sa netreba na nič hrať... Janku Bleyovú však zaujímalo aj to, akú techniku preferuje on.

Piatok Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Niekoľko užitočných rád - ako nepodľahnúť stresu nášmu každodennému - nám tento týždeň ponúkla Janka Bleyová s naslovovzatým odborníkom psychológom Marekom Madrom. Od pondelka budeme spoznávať príbehy a najmä najnovšie úspechy našich vedcov.

Autor: Janka Bleyová

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame