Dotyky: Braillovo písmo žije aj v digitálnom 21. storočí

Dotyky: Braillovo písmo žije aj v digitálnom 21. storočí

Autor písma pre nevidiacich Louis Braille sa narodil 4. januára roku 1809. Zajtra teda od dátumu jeho narodenia uplynie 213 rokov. Geniálnemu vynálezu, vďaka ktorému sa dá čítať prstami, sa budeme venovať aj v dnešných Dotykoch. Michal Herceg sa najprv porozprával so Želmírou Zemčákovou, ktorá pracuje ako korektorka kníh a časopisov pre nevidiacich. S braillovskými bodkami sa stretáva osem hodín denne.

Dotyky: Braillovo písmo žije aj v digitálnom 21. storočí I. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

V Dotykoch dnes hovoríme o Braillovom písme, ktoré už od roku 1837 slúži nevidiacim na celom svete. Uplynulý rok priniesol aj slovenským používateľom tohto písma niekoľko noviniek. Vznikla napríklad štandardizačná príručka zohľadňujúca rôzne nové braillovské znaky. Nielen o nej sa Michal Herceg porozprával s Michalom Tkáčikom, ktorý je hlavným koordinátorom slovenskej autority pre Braillovo písmo.

Dotyky: Braillovo písmo žije aj v digitálnom 21. storočí II. Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Zopakujem, že zajtra uplynie 213 rokov od narodenia francúzskeho vynálezcu bodového písma Louisa Brailla.

Autor: Michal Herceg, Foto: myslovakia.sk

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame