Dotyky: V Trnave sa súťažilo v čítaní a písaní Braillovho písma

Dotyky: V Trnave sa súťažilo v čítaní a písaní Braillovho písma

Dnes vás v Dotykoch zoberieme na dve zaujímavé podujatia. Prvým je súťaž v čítaní a písaní Braillovho písma. V Trnave sa stretli deti aj dospelí z celého Slovenska, ktorí čítajú prstami, pretože im čiastočne alebo úplne chýba zrak. Braillovo písmo u mnohých z nich pomaly vytláčajú zvukové knihy či počítačové hlasové výstupy. Súťaže v čítaní a písaní sú tak príležitosťou upevniť si braillovú gramotnosť, ale sa aj stretnúť a porovnať s inými. Aktuálna súťaž sa odohrala pod strechou hudobného oddelenia trnavskej Knižnice Juraja Fándlyho. Michal Herceg preto ako prvú oslovil jeho vedúcu Alenu Vozárovú, ktorá sa s nevidiacimi zatiaľ stretla najmä ako s hudobníkmi.

Dotyky - I. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Nevidím, ale fotím. Prekvapujúca veta, čo poviete? Na nitrianskom workshope v tamojšej únii nevidiacich a slabozrakých ju však mysleli úplne vážne. Michal Herceg oslovil najprv Ivetu Zbrankovú. Teraz je už nevidiaca, ale z minulosti si zachovala veľa vizuálnych spomienok a fotenie jej nie je cudzie.

Dotyky - II. časť Máte problém s prehrávaním? Nahláste nám chybu v prehrávači.

Pripomeniem, že do polovice januára budúceho roka je v Slovenskom národnom divadle výstava osemnásteho ročníka súťaže Cesta svetla, ktorá sa z rôznych strán pozerá na fenomén zraku či jeho nedostatku.

Autor: Michal Herceg

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame